Svijet

Godina dana od nestanka MH370

Danas se navršava godina dana od nestanka aviona sa 227 putnika i članova posade kompanije Malezijaerlanjz na letu MH370.
Godina dana od nestanka MH370
Portal AnalitikaIzvor

Od kada je avion MH370 nestao prije godinu dana vlasti su pretražile više od 4,6 miliona kvadratnih kilometara Indijskog okeana nadajući se bilo kakvom tragu.

Prvo su bili usredsređeni na istraživanje površine Južnog kineskog mora i okolinu Molučkog moreuza, gdje je ostvaren posljednji kontakt sa avionom. Nedjelju dana kasnije istraga je proširena ka jugu Indijskog okeana, oslanjajući se na radarske zapise o mjestu s kog je avion napustio kurs. 

Opažanje nekih krhotina krajem marta proširilo je potragu i na dno okeana. Napravljena je uz pomoć sonara detaljna mapa podmorja, no bez rezultata. Ni 22 aviona i 19 brodova nijesu našli ni najmanji trag letilice. 

Zato su se vlasti vratile istraživanju podataka. Analize su ukazivale da se avion kretao jednim specifičnim lukom, najvjerovatnije u južnom dijelu Indijskog okeana. Zato je dubinska podvodna pretraga počela u oktobru na novim lokacijama. 

Za praćenje pozicija na kojoj je MH 370 mogao biti korišćen je satelitski sistem INMARSAT. Pri svakom kontaktu, takozvanom "rukovanju" ili „pingovanju“, satelit je bilježio radijus potencijalnog kretanja aviona, na osnovu toga kasnije je izvršena procjena udaljenosti između dva javljanja. 

Podaci su vrlo siromašni jer sve što je satelit dobijao od aviona jeste potvrda da još uvijek leti. Vlasti pretpostavljaju da je tokom posljednjeg leta avion bio na auto-pilotu. 

Dodajući brzinu i visinu leta aviona, podacima očitanim prilikom posljednjeg takvog "rukovanja", nakon čega se pretpostavlja da je mogao ostati bez goriva, usredsredilo je potragu na region oko sedmog meridijana. Zatim je zona proširena i 60 hiljada kvadratnih metara oko njega. 

Vlasti se nadaju da će potragu završiti do maja ove godine.Takođe se nadaju da će tako okončati jednu od najvećih misterija u istoriji avijacije.

(rtcg.me)

Portal Analitika