Zanimljivosti

Iz blata izvukli mozak star 2.600 godina!

Mozak star 2.600 godina, koji datira iz Gvozdenog doba, pronađen je gotovo potpuno očuvan 2008. godine u Velikoj Britaniji. Poslije dužeg istraživanja, otkriveno je zašto je mozak uspio da ostane očuvan tako dugo.
Iz blata izvukli mozak star 2.600 godina!
Portal AnalitikaIzvor

Pošto je mozak pronađen u blatu, naučnici iz Univerziteta u Jorku otrkili su da je baš ono zaslužno za očuvanje, jer u blato ne prodire vazduh. Mozak je pronađen unutar lobanje, sasvim neočekivano, dok ju je arheolog Rejčel Kabit čistila od prljavštine. 

- Pogledala sam kroz rupu u lobanji i vidjela žuti, sunđerati materijal. Nikada ništa slično nisam vidjela - rekla je Rejčel.

Ovako stari mozak vrlo rijetko može da opstane, jer ga izjedu mikrobi koji se nalaze u zemljištu. Ipak, skeniranjem se utvrdilo da je to zaista ljudski mozak i naučnici su godinama radili na otkrivanju načina na koji je očuvan. 

Utvrđeno je da mozak pripada muškarcu starom između 26 i 45 godina, koji je ubijen prije 2600 godina. On je prvo udaren u vrat, a potom obezglavljen malim, oštrim nožem.

Njegova glava je vjerovatno odmah zakopana u vlažno, glineno zemljište. Za dekompoziciju i trulenje, potrebni su voda, vazduh i podobna temperatura za bakterije. Ali, pošto je jedna od ovih stavki nedostajala, mozak je ostao očuvan. Jedino što nije odoljelo zubu vremena su kosa i zubi ovog čovjeka.

(Blic.rs)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.