Društvo

Broj razvoda u stalnom porastu: Od romantike ostala trka

Naš brak nije bio posebno dobar, ni žena ni ja nismo bili srećni, ali smo tehnički funkcionisali. Kao roditelji dvoje djece bili smo funkcionalna porodica, bez svađa, bez scena.Ustvari, živjeli smo kako smo morali, vremenom je nestalo romantike a ostala je samo trka, istpričao je za Pobjedu Milan, 42-godišnji bankar iz Podgorice, koji se razveo, nakon sedam godina braka.
Broj razvoda u stalnom porastu: Od romantike ostala trka
Portal AnalitikaIzvor

„Obaveze su nas nosile, a djeca su nas nekako držala na okupu. Onda je došla kriza; mi smo imali dobar standard i htjeli smo ga održati. Umjesto da sam tada rekao dosta, neke su druge stvari važnije sve svoje snage uložio sam u materijalno obezbjeđenje porodice: počeo sam raditi puno više, bilo mi je puno teže, dolazio sam kući sve kasnije a u familiju se uvukla nervoza, svakim danom sve veća frustracija...“, dodaje on.

On je naglasio da njegova supruga od njega nije imala ništa, imao sam i on osjećaj da od života ima samo posao i ništa više. Nakon toga uslijedio je razvod.

Na pitanje da li bi opstali da mu novac nije bio toliko važan - Milan smatra da je u današnjim vremenima stresa i nesigurnosti veoma teško održati porodicu na okupu.

Nije usamljen opisani slučaj iz Podgorice. Broj razvoda u Crnoj Gori, prema podacima MONSTAT-a, u stalnom je porastu: od 1000 sklopljenih brakova čak se 130 završi razvodom. Statistički podaci govore da je prilikom razvoda braka prosječna starost muža 40,5 godina, a žene 36,4 godine; brakovi su u prosjeku trajali 10 godina; najviše je razvedenih brakova sa jednim ili dvoje djece.

Najveći izazovi za brak barem prema statističkim podacima pojavljuju se u prvoj deceniji: svaki drugi razvod (50,5 odsto) se odigrava u periodu do devete godine zajedničkog života. I, neko je nepisano pravilo, da što više ima djece ona vezuju supružnike: manje od deset odsto brakova sa troje i više djece se urušava.

Sociolog dr Borislav Đukanović naglašava za Pobjedu da u tradicionalnoj Crnoj Gori prije sto godina uopšte nije bilo razvoda. On smatra da su ekonomski problemi u velikoj mjeri uticali na povećanje razvoda brakova.

„Mnogi sukobi nastali su zbog ekonomske situacije jer su te porodice živjele prije 15-20 godina mnogo bolje. Česti su sukobi oko zadovoljavanja elementarnih potreba. Jedan od razloga nemogućnosti zadovoljavanja ekonomskih potreba je nezaposlenost i niske plate. Nezaposlenost je kao bolest, jer, tokom vremena, ako čovjek dvije-tri godine ne radi on počinje da sumnja u sebe i razvija neurotične mehanizme“, kaže on.

Dr Đukanović objašnjava i zašto razvod braka češće pokreću žene nego muškarci.

„Žene se sada osjećaju sigurnije. Ranije je žena morala uvijek da kaže: Nijesam ja to uradila to se moj muž snašao!? Da bi sačuvala njegovu čast morala je na neki način još da igra perverznu ulogu obećane, sugestibilne, nesposobne žene i slično. To je nešto što očigledno modernim ženama, iz novih srednjih slojeva, ne konvenira. Žene su postale u Crnoj Gori samosvjesnije u pogledu njene pune uloge; one više ne shvataju da su samo „reproduktivne mašine“ nego da imaju pravo na one sfere emocionalnog života za koje se smatralo da ima samo muškarac (i mimo braka i pred brak). To se ne dešava samo u Crnoj Gori nego svuda. Ranije vanbračne avanture imalo je 98 odsto muškaraca i tek 15 do 20 odsto žena. Sada se to značajno promijenilo. Muškarci su izgubili dominaciju time što su izgubili poziciju da jedino oni budu zaposleni i da samo oni rade. Današnje žene se osjećaju sigurnije, samopouzdanije i lakše se odlučuju na razvod“, zaključio je profesor Đukanović. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.