NATO

Janjić: SAD podržava proširenje, poziv siguran za Crnu Goru

Izjava francuskog predsjenika Fransoa Olanda data u momentu kada u Francuskoj buja nacionalizam i data je samo da bi se dodvorio biračima pred izbore. Ova izjava sa Crnom Gorom nema veze, a mislim da nema veze ni sa raspoloženjem za proširenje u Alijansi, jer većina članica podržava proširenje, kazao je analitičar Dušan Janjić za Pobjedu, komentarišući izjavu Olanda da bi trebalo zaustaviti proširenje Alijanse.
Janjić: SAD podržava proširenje, poziv siguran za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Ovom izjavom, smatra Janjić, Oland nije dobio poene ni kući, ni kod međunarodne zajednice.

„Pretpostavljam da to ima velike veze sa uticajem Rusije na Francusku, ali bilo kako bilo, ono što je sigurno sada je da NATO mora da jača, a ne da se proširenje zaustavlja. Čak je i većina članica Alijanse uključujući i SAD saglasna da je period od četiri posljednje godine nove strategije bio zapravo promašaj. Za to vrijeme NATO se ponašao kao da su zemlje unutar saveza same sebi dovoljne. Takvo ponašanje Alijanse je doprinijelo i slabljenju EU, jer je Francuska bila jedna od zemalja koja je bila protiv proširenja EU. Sada sam siguran da se većina zemalja članica ne slaže sa Francuskom po pitanju proširenja, pogotovo najvažnije članice EU i NATO“, kaže Janjić za Pobjedu. 

Janjić objašnjava da je ova izjava Olanda prilagođavanje javnom mjenju i nema tu težinu koja joj je data u medijima, niti može uticati na procese u Alijansi.

„Što se tiče poziva Crnoj Gori, sve ostaje isto, procjena će biti data na kraju godine i Crna Gora će dobiti poziv. Što se tiče SAD oni ostaju posvećeni proširenju, to je Džozef Bajden javno rekao Milu Đukanoviću, a Džon Keri ponovio. Poznato je da SAD imaju pojačaju dozu kriticizma prema Evropi koja je kasnila u proširenju. U realnom životu vidimo da je ukrajinska kriza oživjela NATO, a mnogi su vjerovali da je Alijansa nepotrebna sve dok se nije desila ukrajinska kriza. Sada imamo intenzivnu saradnju u Poljskoj i baltičkim zemljama, jer je Rusija pokazala, da ukoliko nema balansa na drugoj strani, ni ratovi nisu isključeni“, kaže Janjić. 

 

Portal Analitika