NATO

Janjić: SAD podržava proširenje, poziv siguran za Crnu Goru

Izjava francuskog predsjenika Fransoa Olanda data u momentu kada u Francuskoj buja nacionalizam i data je samo da bi se dodvorio biračima pred izbore. Ova izjava sa Crnom Gorom nema veze, a mislim da nema veze ni sa raspoloženjem za proširenje u Alijansi, jer većina članica podržava proširenje, kazao je analitičar Dušan Janjić za Pobjedu, komentarišući izjavu Olanda da bi trebalo zaustaviti proširenje Alijanse.
Janjić: SAD podržava proširenje, poziv siguran za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Ovom izjavom, smatra Janjić, Oland nije dobio poene ni kući, ni kod međunarodne zajednice.

„Pretpostavljam da to ima velike veze sa uticajem Rusije na Francusku, ali bilo kako bilo, ono što je sigurno sada je da NATO mora da jača, a ne da se proširenje zaustavlja. Čak je i većina članica Alijanse uključujući i SAD saglasna da je period od četiri posljednje godine nove strategije bio zapravo promašaj. Za to vrijeme NATO se ponašao kao da su zemlje unutar saveza same sebi dovoljne. Takvo ponašanje Alijanse je doprinijelo i slabljenju EU, jer je Francuska bila jedna od zemalja koja je bila protiv proširenja EU. Sada sam siguran da se većina zemalja članica ne slaže sa Francuskom po pitanju proširenja, pogotovo najvažnije članice EU i NATO“, kaže Janjić za Pobjedu. 

Janjić objašnjava da je ova izjava Olanda prilagođavanje javnom mjenju i nema tu težinu koja joj je data u medijima, niti može uticati na procese u Alijansi.

„Što se tiče poziva Crnoj Gori, sve ostaje isto, procjena će biti data na kraju godine i Crna Gora će dobiti poziv. Što se tiče SAD oni ostaju posvećeni proširenju, to je Džozef Bajden javno rekao Milu Đukanoviću, a Džon Keri ponovio. Poznato je da SAD imaju pojačaju dozu kriticizma prema Evropi koja je kasnila u proširenju. U realnom životu vidimo da je ukrajinska kriza oživjela NATO, a mnogi su vjerovali da je Alijansa nepotrebna sve dok se nije desila ukrajinska kriza. Sada imamo intenzivnu saradnju u Poljskoj i baltičkim zemljama, jer je Rusija pokazala, da ukoliko nema balansa na drugoj strani, ni ratovi nisu isključeni“, kaže Janjić. 

 

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H HN
08.03.2015. 16:02

RUSIJA je u stanju da napadne bilo koju državu u svijetu, samo ako su njeni vlastiti interesi u pitanju. Priče o pravoslavlju su obične besmislice, čisti interesi su u pitanju.

7
0
M MAGLA
08.03.2015. 15:00

Priča da im je bezbijednosna prijetnja ulazak Ukarajine u EU i NATO je samo za široke narodne mase ... Rusija itekako sarađuje ekonomski i vojno i sa EU i sa NATO-m, to valjda svi znaju...Isto tako se zna da je NATO odavno blizu ruske granice, ali da i jedni i drugi imaju ogromne vojne potencijale i razorno naoružanje, i da im ne pada na pamet bilo kakav vojni sukob....U pitanju je čista ekonomija, odnosno otimačina oko prirodnih resursa i ništa više...

6
0
Z Za Iliju
08.03.2015. 14:55

Nije ovdje riječ o Kubi....tada je to bio Sovjetski Savez, ogromna komunistička država naspram kapitalističkog SAD....Sada se radi o Rusiji i okupaciji jedne nezavisne države....Ključna stvar za nas u Crnoj Gori ( a i Srbiji ! ) jeste to da su oni napali jednu slovensku, dominantno pravoslavnu nezavisnu državu. Prema tome, jasno je koliko su oni ikome ,,prijatelji'' i šta bi bilo sa nama da smo ima malo bliži geografski...Toliko o panslovenstvu i pravoslavlju, na koje se pozivaju protivnici ulaska u NATO i EU, koji inače imaju romantičarski odnos prema Rusiji ...

8
0
I Ilija
08.03.2015. 13:03

A interese kubasnskog naroda i njegove legitimne odluke da prihvati sovjetske vojne instalacije ne treba pominjati ??? Neki ljudi ovdje misle da samo jedna strana može imati "legitimne interese". Kako su SAD imale pravo reagovati na kubansku krizu (sa čime se potpuno slažem) tako i Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese na pragu od kuće. Mali narodi moraju voditi računa o interesima svojih moćnih susjeda. Tako je bilo kroz čitavu istoriju. Tako će i ostati dok je svijeta i vijeka!

0
4
H HN
08.03.2015. 12:34

Ilija ne razmišlja dublje, on to radi površno, njega ne interesuju građani jedne nezavisne države.

4
0
A Anonimno-1219960726
09.03.2015. 01:10

Dosao si iz Republike Srpske i znas sta su interesi gradjana CG? Interesi drzave CG se poklapaju sa interesima ostalih 26 evropskih zemalja koje su u NATO a ne sa interesima tvoje maticne i njenog mentora Rusije. Ako ste vi bili u sukobu sa NATO mi nijesmo , nego smo bili taoci Srbije 1999-te

1
0
Z Za Iliju
08.03.2015. 11:29

Samo ne treba poštovati vitalne interese Ukrajine i njenih 50 miliona građana, zar ne ? Rusija je bukvalno okupirala teritoriju druge, nezavisne države , čije je granice i sama priznala....A to nije isto...

12
1
I Ilija
08.03.2015. 09:33

Rusija je pokazala da i ona ima vitalne interese u zemljama koje se graniče sa njom. To treba napomenuti i poštovati taman onoliko koliko i SAD ima interese u persijskom lzalivu ako ne i više sa obzirom na blizinu. Gospodin Janjić jed trebao malo šire objasniti interese velikih država. Morao je napomenuti reakciju SAD-a na postavljanje sovjetskih instalacija na kubanskom tlu.

1
8