Politika

Abazović: DPS nije doprinio da podrška za NATO bude veća

Demokratska partija socijalista DPS nije doprinijela da podrška građana članstvu Crne Gore u NATO bude veća, već je ona tome kočnica, kazao je za Blic Crna Gora Dritan Abazović.
Abazović: DPS nije doprinio da podrška za NATO bude veća
Portal AnalitikaIzvor

Učlanjenje Crne Gore u NATO podržava 37,8 odsto građana, dok je 38 odsto protiv članstva, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja agencije Damar.

Nezavisni poslanik i član Građanskog pokreta Dritan Abazović smatra da je DPS, u čijim je rukama sva vlast, najodgovornija što nema kvalitativnih rezultata u reformi bezbjednosnih službi, vladavini prava, odnosno borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koje bi građani mogli da prepoznaju i daju veću podršku NATO integraciji.

„DPS je najodgovornija što se ti zadaci ne izvršavaju, zbog čega podrška varira u nekoliko procenata. Građani bi lakše shvatili da je učlanjenje u NATO odbrana njihovih interesa ukoliko bi se rješavali glavni problemi sa kojima se svakodnevno susrijeću, a koji su kompatibilni sa onim na čemu insistira Alijansa. Interes građana je da žive u bolje uređenoj državi, pravednijem društvu sa nezavisnim institucijam, gdje će tajne službe raditi u njihovu korist, a ne protiv kritičara vlasti“, rekao je Abazović. 

On kaže da su manje bitne izjave, poput one francuskog predsjednika Fransoa Olanda da bi trebalo stopirati prijem novih članica, kao i reakcije da li se to odnosilo na Crnu Goru.

„Primarno je da li smo uradili sve što je do nas i što moramo do jeseni, kada se nadamo da ćemo dobiti pozivnicu za članstvo u NATO, jer ionako ne možemo da utičemo na geopolitičke trendove“, kazao je Abazović. 

Prema njegovim riječiima ekonomska pitanja, koja su u fokusu GP, u direktnoj vezi su sa rješavanjem pitanja organizovanog kriminala, korupcije na visokom nivou i nefunkcionalnost državnih institucija.

„Rješavajući ove probleme, pitanja NATO integracije će se rješavati samo od sebe“, rekao je Abazović. 

On podsjeća da Evropska komisija, a i NATO insistiraju da se korupcija na visokom nivou mora rješavati konkretnije, da se moraju procesuirati „krupne ribe“ koje su iz vrha vlasti ili u vezi s njom, kao i na lišavanju slobode nekoliko kriminalaca, što je, kaže, adekvatna riječ za pojedine ljude koji su sada na značajnim funkcijama u ANB. 

 

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
I IvanS
08.03.2015. 11:02

Čovjek buši DPS iz dana u dan. Bravo Dritane, samo napred i ne osvrći se na kritike.

3
4
b britva
08.03.2015. 10:31

bog s tobom,da ti nije bilo njega (ne DPS)ti nebin ni nznao šta je NATO...jeli ti jasno koliko je bijo upravu kad ti je onako odbrusijo

4
4
l lektor
08.03.2015. 10:43

"nebi", "jeli", "bijo"..... aooo brate, što pišeš kad ne umiješ?

6
1