Svijet

MINISTRI EU: “Čekamo Rusiju bez pritiska”

Ministri spoljnih poslova EU nijesu bili previše raspoloženi za povećavanje pritisaka na Rusiju povodom krize u Ukrajini.
MINISTRI EU: “Čekamo Rusiju bez pritiska”
Portal AnalitikaIzvor

Oni su se opredijelili da daju šansu sadašnjem krhkom prekidu prije nego što odluče da Rusima uvedu nove sankcije ili produže postojeće.

Većina ministara EU se na sastanku u letonskoj prijestonici Rigi izjasnila da bi Unija trebalo da razmatra jačanje sankcija prema Rusiji samo u slučaju ozbiljnog narušavanja prekida vatre, na primjer u slučaju ofanzive proruskih snaga na ukrajinsku luku Marijupolj.

Italijanski ministar inostranih poslova Paolo Đentiloni vidi "ohrabrujuće signale" na terenu u Istočnoj Ukrajini. 

"U ovom trenutku niti nam trebaju nove sankcije, niti automatsko obnavljanje (dosadašnjih sankcija)", rekao je on novinarima, a sa tim stavom saglasan je i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc. 

"Od Minska postoji tračak nade... trebalo bi sada da učinimo sve da unaprijedimo situaciju i kasnije odlučimo da li je do poboljšanja zaista došlo pa možemo da smanjimo sankcije ili da li treba da ih produžavamo", ističe Kurc. 

Komentari ministara ukazuju na podjelu među Dvadeset osmoricom u pogledu sankcija Rusiji - najvećem snabdjevaču EU energentima. 

Dok su Britanija, Poljska i Baltičke države zastupnici "čvrste linije", mnoge druge članice EU, uključujući Italiju, Austriju i Kipar su skeptični prema sankcijama. Izborna pobjeda Aleksisa Ciprasa u Grčkoj je ojačala tabor ovih drugih. 

Ključna odluka s kojom će se EU uskoro suočiti je da li da produži ekonomske sankcije Rusiji uvedene na godinu dana jula 2014. Za njihovo produžavanje nužna je jednoglasna odluka. 

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus smatra da bi odluka o tome da li produžiti postojeće sankcije Rusiji mogla da pričeka negdje do jula. 

"Ukoliko se Minsk pozitivno razvije, onda je vjerovatno da ništa novo neće biti učinjeno sa sankcijama", dok bi ukoliko bude ozbiljnog kršenja sporazuma iz Minska sankcije i dalje bile na raspolaganju, ističe Fabijus. 

S druge strane, litvanski ministar inostranih poslova Linas Linkevičijus, jedan od evropskih "jastrebova" kada je Rusija u pitanju, izjavljuje kako je produžavanje sankcija do kraja tekuće kalendarske godine "najmanje što možemo da učinimo". 

Belgijski ministar inostranih poslova Didije Rejnders je rekao kako će sankcije Rusiji vjerovatno biti zadržane do kraja godine. 

"Važno je da očuvamo jedinstvo u EU i iznad svega da nastavimo da vršimo pritisak tako da stvari na terenu počnu da se mijenjaju", ističe Rejnders. 

EU bi mogla da razmotri produžavanje sankcije Rusiji na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica krajem marta, saopštio je danas letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs.

rtcg.me

Portal Analitika