Politika

LUKŠIĆ: Vlada posvećena ostvarenju jednakosti žena

Veći procenat učešća žena u lokalnim parlamentima i u Skupštini Crne Gore, te sve veća zastupljenost u biznis sektoru potvrda je jasne političke posvećenosti ka ostvarenju međunarodnih standarda i pune jednakosti žena i muškaraca, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.
LUKŠIĆ: Vlada posvećena ostvarenju jednakosti žena
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je u nastavku posjete SAD-u u sjedištu Svjetske organizacije u Njujorku, učestvovao je u tematskoj debati Generalne skupštine UN-a na visokom nivou na temu unapređenja rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i djevojčica kroz transformativnu post-2015 razvojnu agendu.

On je ukazao na jasnu činjenicu da žene, koje čine polovinu svjetske populacije, mogu i daju ključan doprinos u oblastima razvoja širom svijeta.

„Stoga su rodna ravnopravnost i unapređenje položaja žena i djevojčica nezamjenljivi elementi razvojnog okvira nakon 2015. godine“, kazao je Lukšić.

U tom smislu, istakao je aktivnosti koje Vlada Crne Gore preduzima na planu unapređenja položaja žena i dostizanja rodne ravnopravnosti u skladu sa Pekinškom deklaracijom i Platformom za djelovanje.

„Društva u kojima žene žive bez straha od nasilja, imaju jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kao i jednake političke i ekonomske mogućnosti su zdravija, prosperitetnija i mirnija, što je cilj kome teži crnogorska Vlada“, zaključio je Lukšić.

Događaj održan povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, otvorio je generalni sekretar UN-a Ban ki-Mun, a uvodna obraćanja imali su predsjednik Generalne skupštine UN-a Sem Kutesa, predsjednice Hrvatske i Liberije, premijer Turske, kao i izvršna direktorica UN žene i generalni sekretar Organizacije za frankofoniju.  

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dajte moj komentar
07.03.2015. 18:08

Lukšić i ostali iz DPS treba da se založe i za ravnopravnpst Crnogorske crkve a ne da idu na ruku tuđoj uzurpatorskoj SPC.

0
0
G G. Lukšiću
07.03.2015. 17:49

Tako treba se posvetiti jednakosti i ravnopravnosti crkava u Crnojg Gori a ne diskriminišete Crnogorsku crkvu i uskraćujete joj njena istorijska i prava na slobodu življenja, to morate riješiti ako hoćemo u EU.

0
0