Društvo

Najveći uspjeh u zaštiti pelikana na Skadarskom jezeru

Oko 39 gnjezdećih parova i skoro 50 uspješno odgojenih pelikana, rezultat je prošlogodišnjih aktivnosti Centra za zaštitu i proučavanje ptica, NP Skadarsko jezero, Prirodnjačkog muzeja i inostranih partnera na zaštiti ove vrste na Skadarskom jezeru, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.
Najveći uspjeh u zaštiti pelikana na Skadarskom jezeru
Portal AnalitikaIzvor

U rezervatu Pančeva oka prošlog decembra postavljena je plutajuća platforma radi zaštite gnijezda od plavljenja nakon podizanja nivoa vode jezera, koja je odmah prihvaćena od strane pelikana i koja je značajno podigla uspješnost gniježđenja ove vrste, najviše u proteklih 36 godina.

I ove se godine nastavilo korištenje ove platforme ali u manjem obimu, što je u granicama prirodnih oscilacija brojnosti parova na jezeru.

Da bi zaštitili, na uznemiravanje osjetljivu, koloniju čak i od strane ribara, ornitološki rezervat Pančeva oka je nedavno označen bovama čime se jasno stavlja do znanja da je ulaz u rezervat najstrožije zabranjen. Ova zona predstavlja pojas od 300m oko kolonija  pelikana.

Pelikan je jedna od najtežih ptica koja može da leti pa i najmanje uznemiravanje utiče da ove ptice u bjegu izgaze mlade ili polome jaja. Zato je ulaz u koloniju tokom perioda gniježđenja od januara do jula neprihvatljiv i zakonom zabranjen.

Iznad gnijezdeće platforme nedavno je instaliran video monitoring pa će posjetioci info centra u Pothumu uživati u direktnom prenosu situacije na koloniji. 

Pelikani na jezeru gnijezde na tresetnim ostrvima. Kolonije pelikana su posljednjih godina često bile potopljene nakon velikih kiša tj. naglog podizanja vode jezera. Upravo iz ovog razloga, zajedničkom akcijom ovih institucija predvođenih francuskom organizacijom Noé Coservation, plutajući splavovi efikasna su prevencija od plavljenja jaja i ptića te značajno podižu uspješnost gniježđenja ove ugrožene vrste.

Kako bi se izbjeglo uznemiravanje pelikana u sezoni gniježđenja, Centar za zaštitu i proučavanje ptica vrši osmatranje kolonije sa brda Hum i na taj način prati gniježđenje i prevenciju svih negativnih čovjekovih uticaja na koloniju.

Trenutno najambiciozniji projekat na jezeru „Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera“ zajednički realizujuju u partnerstvu Noe Conservation, Tour du Valat (Francuska), EuroNatur (Njemačka), Association for Protection of Aquatic Wildlife Albania (Albanija), Prirodnjački muzej Crne Gore, Centar za zaštitu i proučavanje ptica  i Nacionalni parkovi Crne Gore/NP Skadarsko jezero. 

 

Portal Analitika