Društvo

Franović: Osnaživanjem položaja žena, osnažuje se društvo u cjelini

U Crnoj Gori, i pored postojećih zakona kao i usvojene i ratifikovane Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena, još uvijek je vidno odsustvo u pogledu uvažavanja rodne ravnopravnosti, izjavila je članica Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore, Svetlana Franović.
Franović: Osnaživanjem položaja žena, osnažuje se društvo u cjelini
Portal AnalitikaIzvor

Franović je naglasila da su žene u Crnoj Gori izložene brojnim problemima, od nezaposlenosti, ekonomske nejednakosti, niskog stepena prisutnosti u politici i na mjestima odlučivanja, kao i različitim vidovima nasilja.

Pozitivna Crna Gora se, kaže Franović, snažno zalaže za rodnu ravnopravnost po ugledu na evropski standard,  što znači, kako dodaje,  da crnogorsko društvo,institucije i  organizacije moraju  pružiti jednake šanse i mogućnosti i za žene i muškarce.

“Naša država konačno mora  shvatiti neophodnost uspostavljanja društva socijalne pravde, kako bi se na adekvatan način odgovorilo potrebama svih građanki i građana. U tom pravcu je potrebno otkloniti neravnopravnost među polovima u oblasti obrazovanja, omogućiti ženama da dobijaju poslove  koji su više plaćeni i obezbijediti uslove rada propisane zakonom, srazmjernu  zastupljenost u predstavničkim, izvršnim i sudskim tijelima i organima vlasti, učešće u kreiranju i donošenju političkih odluka, kao i jednake uslove za razvoj preduzetništva, kako bi se otklonila ekonomska zavisnost i nejednakost u odnosu na suprotni pol. Smatramo da će se poboljšanjem kvaliteta uslova života i rada žena poboljšati i kvalitet života cjelokupne zajednice na svim nivoima”kazala je Franović.

Franović je podsjetila na to da je rodna ravnopravnost vrijednost koju zastupaju sve evropske zemlje, stoga je, prema njenim riječima, neophodno da zemlja, koja pretenduje biti dio evropske porodice, konačno počne  da primjenjuje Ustavne i zakonom predviđene odredbe i osigura visok stepen ljudskih prava i sloboda, posebno u oblasti rodne ravnopravnosti.

Pozitivna Crna Gora je, danas, u crnogorskim gradovima, organizovala akciju  "Svih 365 dana smo ravnopravni". Tom prilikom, predstavnici stranke dijelili su cvijeće i džepne kalendare građankama i građanima kako bi na simboličan način pokazali da je svaki dan u godini prilika da pokažemo koliko smo rodno ravnopravni i spremni da se borimo za osnaživanje položaja žena u Crnoj Gori, a samim tim i za snaženja cjelokupnog društva.

 

Portal Analitika