Kultura

ŠVABIĆ: Raduje me što "Magija kruga" nastavlja svoj život u Manhajmu

Mi, umjetnici, uvijek smo u ličnom procesu, stvaramo svojom voljom i potrebom. Ali, lijepo je čuti povratnu informaciju i ako radom obradujete još nekog osim vas samih, kazala je za Portal Analitka slikarka Katarina Švabić.
ŠVABIĆ: Raduje me što "Magija kruga" nastavlja svoj život u Manhajmu
Portal AnalitikaIzvor

Sinoć je u Perjaničkom domu predstavljen njen rad "Magija kruga", audiovizuelno polučasovno ostvarenje koje elektronski sintetizovanim zvukom i crno-bijelim figurama koje se izmjenju na zidu stvara specifičan ugođaj za posmatrača. Rad je sredinom decembra premijerno vidjela likovna publika na Cetinju, u Ateljeu "Dado".

- Na poziv Centra savremene umjetnosti Crne Gore organizovana je ova izložba zato što je prethodna bila krajem godine, pa je malo ljudi vidjelo. Nadam se da će ovom prilikom više njih vidjeti moj rad i da će uživati u njemu - kazala je Švabić.

U odnosu na prvu postavku, ova u Podgorici pretrpjela je tek najnužnije promjene.

- U pitanju je samo prostorno prilagođavanje. Bilo je pitanje da li će još nešto biti promijenjeno, ali nije. Ovo je isti taj rad u drugom prostoru i čini mi se da djeluje prilično isto.

U jednom dijelu galerijskog prostora - a kao dio cjeline ovog rada - umjetnica je postavila sto na kome se nalaze listovi sa odštampanim pojedinim sekvencama iz njenog video-rada. Njena namjera je da publika na tim stranicama ostavi svoj sud o "Magiji kruga".

- Posjetioci mogu na tome da urade bilo šta: mogu i da napišu nešto, i da nacrtaju nešto... bilo kakvu refleksiju koju imaju vezano za ovaj rad - precizirala je ona i dodala da se umjetnici posebno raduju onome što mogu da dobiju kao povratnu informaciju od auditorijuma.

I publika u Podgorici imaće tek nekoliko dana da pogleda rad Švabić i, eventualno, ostavi trag o svojim utiscima.

- "Magija kruga" 13. marta ide u Manhajm, na interesantan Festival audiovizuelne umjetnosti, gdje će biti postavljena nedjelju dana. Raduje me tome što rad nastavlja svoj put. Nadam se da će biti još takvih prilika, pošto je postavka u ovoj formi lakša za komunikaciju: lakše je postaviti rad u prostoru i nemamo problem sa transportom - najavljuje ona za Portal Analitika.

K.J.

Portal Analitika