Politika

Marović: Crkva nije ni srpska ni crnogorska, ona je Hristova

Demokratska partija socijalista planira da promijeni stranački program na sedmom kongresu, a jedna od tema koja će se naći u njemu biće i pravoslavna crkva. Potpredsjednik DPS Svetozar Marović u razgovoru za Vikend novine kaže da ova partija vjeruje u slobodu vjeroispovijesti.
Marović: Crkva nije ni srpska ni crnogorska, ona je Hristova
Portal AnalitikaIzvor

"Mi ćemo u svom programu imati odnos prema vjeri i crkvi koji izražava većinsko mišljenje članova naše partije. Još uvijek ni jesmo precizirali svoje formulacije. Ipak, mogu bar u svoje ime reći da mi u DPSu većini iskreno vjerujemo u slobodu vjeroispovijesti. Mi podržavamo najviše standarde multietničnosti i vjerskog ekumenizma. Crkva treba da pomaže jačanju mira, stabilnosti i jedinstva svoje države, a ne da državu dijeli, bilo administrativno ili nacionalno", kaže Marović.

On ističe da DPS smatra da pravoslavna crkva u Crnoj Gori, koja je Hristova, a ne ni judejska, ni jelenska, ni srpska, ni crnogorska, treba da se moli za Crnu Goru, njeno jačanje i napredak. Ona treba da bude njen dio i da se moli za one na vlasti kako piše u crkvenim zapovjestima, i da bude i crnogorska i srpska i pravoslaovna koliko vjera u boga i njegovu moć i ljubav dopušta.

"Pravoslavna crkva treba da ima svoje jedno sjediste u Crnoj Gori i da ima ista prava kao katolička crkva i islamska zajednica, a da njena imovina pripada vjerujućim u Crnoj Gori. Pravoslavna crkva treba da pomaže svima koji vjeruju u boga i državu, a da država zakonom uredi odnose sa svim vjerskim zajednicama, pa, naravno, i sa pravoslavnom crkvom, kako to rade sva moderna društva i demokratije Evropske unije“, smatra Marović.

Potpredsjednik DPS-a je istakao da je neophodna saradnja države i crkve.

"Odnose treba da gradimo na budućnosti u kojoj će, kako je pisao njemački teolog Ernst Trelč, crkva nastoji da se prilagodi društvenoj zajednici, a svetovna vlast da uvaži specifičnosti crkve. Jasno je da crkva treba da miri u bogu i Crnogorce i Srbe i sve vjerujuće i da svi kao djeca božja budemo ispunjeni radošću što pravoslavna crkva služi svojoj državi i većinskom narodu, a država u crkvi nalazi oslonac i podršku, radi dobra svih u Crnoj Gori.Ovo su samo moje grešne misli i molim gospoda da mi oprosti", rekao je Marović.

Inače, Demokratska partija socijalista bavi se pitanjem vjere i zato što je u Crnoj Gori rad vjerskih zajednica regulisan zastarjelim Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine. (Vikend novine, CdM)

Portal Analitika