Politika

Marović: Crkva nije ni srpska ni crnogorska, ona je Hristova

Demokratska partija socijalista planira da promijeni stranački program na sedmom kongresu, a jedna od tema koja će se naći u njemu biće i pravoslavna crkva. Potpredsjednik DPS Svetozar Marović u razgovoru za Vikend novine kaže da ova partija vjeruje u slobodu vjeroispovijesti.
Marović: Crkva nije ni srpska ni crnogorska, ona je Hristova
Portal AnalitikaIzvor

"Mi ćemo u svom programu imati odnos prema vjeri i crkvi koji izražava većinsko mišljenje članova naše partije. Još uvijek ni jesmo precizirali svoje formulacije. Ipak, mogu bar u svoje ime reći da mi u DPSu većini iskreno vjerujemo u slobodu vjeroispovijesti. Mi podržavamo najviše standarde multietničnosti i vjerskog ekumenizma. Crkva treba da pomaže jačanju mira, stabilnosti i jedinstva svoje države, a ne da državu dijeli, bilo administrativno ili nacionalno", kaže Marović.

On ističe da DPS smatra da pravoslavna crkva u Crnoj Gori, koja je Hristova, a ne ni judejska, ni jelenska, ni srpska, ni crnogorska, treba da se moli za Crnu Goru, njeno jačanje i napredak. Ona treba da bude njen dio i da se moli za one na vlasti kako piše u crkvenim zapovjestima, i da bude i crnogorska i srpska i pravoslaovna koliko vjera u boga i njegovu moć i ljubav dopušta.

"Pravoslavna crkva treba da ima svoje jedno sjediste u Crnoj Gori i da ima ista prava kao katolička crkva i islamska zajednica, a da njena imovina pripada vjerujućim u Crnoj Gori. Pravoslavna crkva treba da pomaže svima koji vjeruju u boga i državu, a da država zakonom uredi odnose sa svim vjerskim zajednicama, pa, naravno, i sa pravoslavnom crkvom, kako to rade sva moderna društva i demokratije Evropske unije“, smatra Marović.

Potpredsjednik DPS-a je istakao da je neophodna saradnja države i crkve.

"Odnose treba da gradimo na budućnosti u kojoj će, kako je pisao njemački teolog Ernst Trelč, crkva nastoji da se prilagodi društvenoj zajednici, a svetovna vlast da uvaži specifičnosti crkve. Jasno je da crkva treba da miri u bogu i Crnogorce i Srbe i sve vjerujuće i da svi kao djeca božja budemo ispunjeni radošću što pravoslavna crkva služi svojoj državi i većinskom narodu, a država u crkvi nalazi oslonac i podršku, radi dobra svih u Crnoj Gori.Ovo su samo moje grešne misli i molim gospoda da mi oprosti", rekao je Marović.

Inače, Demokratska partija socijalista bavi se pitanjem vjere i zato što je u Crnoj Gori rad vjerskih zajednica regulisan zastarjelim Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine. (Vikend novine, CdM)

Portal Analitika

Komentari (56)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičaru,ti obeća..
08.03.2015. 21:26

...meni buniku. a ti ....?! Je li ti ko pričao da je: Stojan Jovanović-Sveti Vasilije Ostroški, rođen 28.decembra.1610 godine(XVII vijek), u selu Mrkonjići u Popovom Polju-Hercegovina i onda i danas!Tadašnji arhimandrit Vasilije, je 1638 godine rukopoložen u Peći odlukom Svetog sinoda(imaš li podatak-navedi tačno-kako se zvao i čiji je bio ovaj Sveti sinod-koji rukopoložio arhimandrita Vasiliju za mitropolita hercgovačkog,sa obnovljenom svetosavskom titulom-Mitropolit Zahumski. Kasnije će dobiti i titulu i Skenderijski! Kad su Turci razorili manastir Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostorog -gdje je i umro 1671 godine! Dakle, sva tvoja druga naklapanja-su na nivou tvog "vardanja"-ubjeđujući sebe da si "crnogorac-borac kadar stići i uteći za bolje juče "tvoje CG"? I jesi-ja ti jemac -ma ni manje ni više no što je Sveti Vasilije Crnogorac?!

1
1
A Analiticaru,idemo redom
09.03.2015. 12:56

Dali je Pecka Patrijarsija bila Srpska ili Turska u vrijeme zavladicenja Sv Vasilija i Peckog Partijarha Pajsija .Kad je SPC proglasila Sv Vasilija za svetitelja? .Svetac kojega su postovali ercegovci i Crnogorci je postao mnogo prije nego ga je SPC u svoj kalendar upisao crvenim slovima .Sve se to desava u vrijeme CPC koja ga prva prihvata za sveca kad i Sv Petar Cetinjski gore gradi Manastir,u kojemu je na fresci Josip Broz i Vladika Mihailo . Sprdaju se Sv Petru Cetinjskom.Ostrog vrvi od Nemanjica ,a poznato je da je tamo bila samo jedna freska Sv Save,a i ona novijeg datuma .Nije je dao oslikati Sv Vasilije .Eto tako Analiticaru,a ima toga jos mnogo ...

1
1
g gosood
08.03.2015. 13:33

MOJ 'VJERNIČE PRIHVATAM TVOJU MOLBU ,OPRAŠTAM TVOJU MOLBU DA TI OPROSTIM GREŠNE MISLI, ALIN TI NIKAKO NE MOGU OPROSTITI TVOJA DJELA Č RAT YAMIR

1
0
d danilo stojanovic
08.03.2015. 13:15

#2 - Ta crkva treba da se aktivno ukljuci u ekumenski pokret – ponovnog ujedinjenja svih Hriscanskih crkava. U tom smilsu treba odmah pozvati Papu da posjeti CG. Nacionalne crkve treba da nestanu one su samo uzrok drustvenih sukoba. Crkvu treba striktno odvojiti od drzave (i od skola). Tamo gdje su jake crkve nauka ne cvjeta. Jer Crkva je protivnik slobodne misli. Njima ne trebaju mislioci vec vjernici-ovcice. Crkvi (i svestenicima) treba obezbijediti pomoc drzave ali oduzeti im pravo da se bave poslovima i da trguju crkvenom imovinom. Ne mozete sluziti Boga i Mamona istovremeno. Crkve su drzavno valsnistvo koje se daje na upotrebu Crkvi. U skole uvesti paralelnu religiju – paralelnu istoriju svih velikih vjera. To je jako interesantan i poucan predmet i puno bi ucinio na eliminisanju ovijeh lokalnih popovskijeh mudrovanja i politike.

2
2
d danilo stojanovic
08.03.2015. 13:13

Koliko god crkve vjerovale u Boga – crkve su osnivali vladari - a ne Bog. Tako je bilo, tako ce i biti. Dok Konstatin Veliki nije presjekao (313) i donio carsku uredbu kojom je Hriscanstvo priznati za religiju (kasnije i teoloski definisanu na Prvom ekumenskom savjetu u Nikeji 323.) - Hriscanstvo je bila samo jedna od brojnih religioznih sekti u Rimskoj imperiji. Da nije regent Aleksandar (1920) pitao Crnogorce da li vjeruju u CPC kada je istu ukinuo i osnovao SPC? Ova vlast nema snage za jednu takvu odluku kojoj niko ne bi mogao da se suprostavi, ni u teloskom, niti u zakonskom smislu. Dakle ne treba mnogo pameti. Neka drzava proglasi novu Pravoslavnu Crkvu u CG i ukine sve strane eparhije i ukljuci ih u novu crkvu (bar one djelove koji su u CG). Svi vjernici postaju Pravoslavci.

1
2
p pop44
08.03.2015. 11:22

Ko hoće da zna sve mu je jasno,ko neće ima intres ili je neznaven.Kako je došlo do takvog stanja,e zato smo sami krivi.Istine radi nije da nije bilo pokušaja da se tome stane na put,ali..Kad vam rođeni unuk zabrani da se vratite u svoju zemlju i od kraljevine napravi banovinu.Kada vam svoju AK -CPC otme i zajedno sa još nekoliko pravoslavnih crkava napravi jednu crkvu. Sve to naravno uz blagoslov Vaseljeskih starješina za debele pare.Nije slavno završio.Onda naslednici počnu sa negiranjem crnogorske nacije.U početku vickasto,a na kraju pošalju svoje starješine i zaposjednu sve cetinjske svetinje i svu imovinu prepišu na sebe.Ljepota.Nema nikakve sumnje da se CPC mora sve vratiti.U pitanju su meseci.Treba poštovati redosled.Nećemo valjda dozvoliti da nam neko sa strane negira sve što je vjekovima stvarano.Svim ostalim vjerskim zajednicama neka je srećan rad u okviru Crne Gore.

7
0
I Ivan
08.03.2015. 14:37

Davno je receno "Oteto prokleto".Mnogo se kletvi srucilo na Srbe zbog nezasitih vodja .I crkvenih i svjetovnih . Srpska crkva je stvorena pod proklestvom .Ako u Boga vjerujete ,necete valjda reci da sve ovo sto se desava Srbima i Srbiji posljednjih 150 godina ,a i prije toga ( pod Turcima 500 god -su nestali i raseljeni ,tako da ovi po Srbiji sto se Srbima nazivaju ,to uopste nijesu .Mogu to jedino biti ovi po Krajini ,Vojvodini ,Ugarskoj, Rumuniji i Dalmaciji ), nema veze sa proklestvom iz vremena Sv Save.Samo vi vjerujte da nema !

2
0
S STUDENT CT-za njegova poentera
08.03.2015. 10:06

...pod Ostrogom ne leži Crnogorac-crnogorski svetac-nego Sveti Vasilije Srbin iz Tvrdoša onda i danas (na)zvaše se Hercegovina(Vojvodina)! Preciznost poželjna-zaobilaženje istine neobavezuje komentatore-posebno ne poentere-zar ne?

0
8
A Analitičar
08.03.2015. 12:15

Evo za tebe izazov: Nađi dokaz da je Sv.Vasilije Ostroški igda SEBE nazvao Srbinom! Ili bilo ko iz njegova vremena. On je, kao i svi pravoslavci zapadno od Drine POSRBLJEN prije oko stoljeće i po. Možda nije rođen kao Crnogorac, ali je kao takav umro. Makar kao "naturalizovani". Svakako je on više Crnogorac, no da rečemo N.Tesla ili N.Pašić Srbi. "Hercegovina" je do dolazka Turaka bila obična zajednička imenica (malo početno slovo), sa značenjem "zemlja hercegova", a tek su joj Turci dali političku dimenziju i veliko početno slovo. S toga i NIJE imala značenje "Vojvodina", jer je za Turke to bio običan lokalni toponim i nije ih zanimalo značenje. Ako ćemo PRECIZNO.

3
0
A Anonimno-797886497
08.03.2015. 12:33

Tadar nije blo Srba-no raja/milet I Crnogorci pa viđi što je mogao bit.

4
0
J Jovan
08.03.2015. 14:26

Ajde malo vise se potrudi ,pa ces saznati da su Jovanovici pod Tvrdos dosli iz Ceklica .To svako krije kao zmija noge .Zato su Crnogorci posebno postovali Sv Vasilija SLAVA MU I MILOST i krvarili za njega ,znali su da je nase gore list

5
0
M Milo Vujoviću...
08.03.2015. 09:56

...danu približi nam ovu "tradicju staru 1300 godina",koja je, bi se reklo, starija od Bokeške mornarice i donošenje mošti Svetoga Tripuna u Kotor? Zato Milo-mili naš povijesničaru-upri "mišićem" u gugl-pa nariši "Istorija Crne Gore"-tamo ti sve piše-da više ne lutaš po "memoriji"-po sistemu "rekla kazala-papir trpi sve..."EPISTULA non EURUBESCIT"!

0
5
Z Za studenta CT(centar terazija
08.03.2015. 09:38

Na što ste sve spremni i u što se sve preomećete.

2
2
Z Za STUDENTA CT
08.03.2015. 01:07

Istorijska posebnost m specifična i državotvorna uloga, i naravno i kanonska autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve je nesporna, i to iz SPC nikad niko ozbiljan nije, niti može da demantuje. Na sceni je samo borba jedne zastarjele imperijalne i asimilatorske politike koju najbolje sprovodi SPC , i to nije nikakva tajna, kako kod nas tako i u Srbiji (Memorandum SANU!!!), dakle samo je politički instrument, a druga važna stvar je borba da se sačuvaju velika materijalna bogatstva i prihodi koje ubiraju iz Crne Gore, kako od zemljišta na Primorju, koje pomalo prodaju, do hotela i manastira Ostrog koji su pretvorili u vašar...A da ne govorimo o devastaciji sakralnih objekata i prepravljanja arhitektonskih stilova u vizantijski stil....

6
0
Z Za STUDENTA CT
08.03.2015. 00:59

Koji smo to ,,mi Dukljani'' ?? Ako si iz Crne Gore i tvoji su preci Dukljani, ali dobro, to je druga tema.... Pročitao sam ja mnogo više nego što ti možeš i da zamisliš, ali mogu ti reći sljedeće: što se crkvenog pitanja tiče svi Petrovići su bili jasni i glasni i za to postoje dokumenta, zaključno sa Ustavom i Čl. 40, iz vremena knjaza i kralja Nikole. Pročitaj šta o Crnogorskoj crkvi kaže Njegoš, šta otpisuju Crnogorci ruskom Dvoru u vrijeme Petra Prvog i šta kažu u tom pismu za Crkvu u Crnoj Gori, pročitaj šta o istim temama piše knjaz Danilo, itd... A takođe pročitaj i šta o Crnogorskoj crkvi piše episkop Srpske crkve Nikodim Milaš, šta Nićifor Dučić za Crkvu u Crnoj Gori kaže Bogišiću kad je pripremao Zakonik, i tako bih mogao do jutra da nabrajam...Ali, zaista je besmisleno sve ovo pričati nekom ko ne želi da čuje, nego mu draže tuđe.

6
0
Š Šta bi rekli....
07.03.2015. 23:16

Šta bi rekli Vladike Crnogorske, i oni iz kuće Petrovića, i oni prije njih, da mogu čuti ovaj lavež protiv Crne Gore i Crnogoraca, protiv njene Crkve, i da vide okupirane crkve i manastire, i da Crnogorci u njih ne mogu da uđu, ni da se zovu Crnogorcima u sred Crne Gore !!!

10
2
S Student CT
07.03.2015. 23:44

Što bi rekle vladike Petrovići,uzmi i pročitaj njihove knjige.U tome je problem što vi Dukljani ništa ne čitate i samo naklapate.

4
13
' 'U ime oca i..
08.03.2015. 13:18

Mitra škopca' daj nađi-đe je ijedan Njegoš rekao ili zapisao da je Srbin? Pa Njegoš je Srbe sahrnio I otpjevao a ono srpstvo u njegov vakat je bilo kao sinonim za pravoslavlje na ovom prostoru Sava-Vardar.

2
0
V Vratite oteto !
07.03.2015. 23:09

Ukoliko se ne vrate sakralni objekti koje su gradili naši preci i u čijim sjenama počivaju njihove kosti, ne preostaje nam ništa drugo nego da izmolimo Rista da nam dozvoli da prenesemo njihove napaćene kosti negdje drugo, i da tamo iznova gradimo crkve i tako postanemo u hrišćanskom svijetu, (u 21vijeku !! ), a na očigled i zgražavanje civilizovanog svijeta, novomučenici u sopstvenoj državi, i tako još jednom u istoriji kao mali narod privučemo na sebe veliku pažnju ....

9
2
A Aanlitičar
08.03.2015. 12:19

Ne, ne dao bog da se tako ponižavamo. Ako su naši vladari tikve bez korijena, mi nijesmo i moramo bit dostojni svojijeh predaka. Bit ćemo civilizovani dok postoje šanse da ođe zavlada ZAKON, a ako se to u dogledno vrijeme ne desi, morat ćemo uzest zakon u SVOJE RUKE! Bolje da nas nema no što ovo trpimo!

1
0
M Milo Vujovic
07.03.2015. 23:08

Sve Osim Vracanja CPC tamo đe joj je i Bilo Mjesto vise od 1300.g kao Jednom Glavnom Temelju Crnogorske Drzave je Neodrzivo u Crnoj Gori to je Klasicno Samoubistvo ove Vlasti koja Javno Podrzava Tuđu Okupatorsku tzv.cPc da je Nedaj Boze Ozvanice to Ilegalno Neregistrovano trgovacko Preduzece koje moze Opstati u Crnoj Gori Iskljucivo kao trgovacko Profitersko preduzece Srbijanske manjine jer Nikada Nijesu Postojali kao sPc u Crnoj Gori Prije 1918.god.!!! CPC Mora da Bude Glavna i Jedina Crkva u Crnoj Gori, Nemoze Vlast i Ovaj Masni Marovic Koji su Poharali Crnu Goru da Nasilno Mijenjaju Crnogorsku Tradiciju Staru 1300.g. Svi koji Pokusaju da Sruse CPC i Temelj Crnogorske Drzave i Izdaju Crnu Goru Bice Brutalno Kaznjeni !!!

17
2
H H(Ristova) crkva
07.03.2015. 23:03

Ni srpska, ni crnogorska nego H(Ristova), jer on radi s njom šta mu je volja, a najviše je koristi za posrbljavanje, a najmanje za pokrštavanje...Nego, Maroviću, s vama ili bez vas Crkva u Crnoj Gori biće Crnogorska, i to iz istorijskih, nacionalnih, tradicionalnih i državotvornih razloga ! Uostalom, i sve da nije bila autokefalna mi bi se borili da to bude, jer sve pravoslavne zemlje imaju nacionalne crkve... Zna se kakvu je ulogu u istoriji Crne Gore imala Crnogorska crkva, a isto tako se zna kakvu je ulogu do 1918. godine imala Crkva u Srbiji...To se ne može nikako dovesti u isti istorijski nivo !!!

10
2
A Analitičar
07.03.2015. 20:23

Istina je da je Crkva negda davno bila "Hristova", ali također od davnina to NIJE. Danas Crkve koje sebe nazivaju Hristovijem, od ovijeh istijeh Crkava koje više nijesu "Hristove" nazvane su - SEKTAMA. Grbljanski filosofe, neđe si izgubio kompas.

5
1