Društvo

Ko je Wei Seng Phua

Malezijski biznismen i multimilijarder Wei Seng Phua jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu. Zbog čega bi onda rizikovao sve da navodno pokrene nelegalni lanac klađenja u Las Vegasu?
Ko je Wei Seng Phua
Portal AnalitikaIzvor

U velikoj raciji koju je Američka federalna bezbjednosna agencija (FBI) organizovala u tri sobe luksuznog hotela Cezar Palas u Las Vegasu 9. jula prošle godine otkrivena je mreža nelegalnog klađenja koju su, navodno, organizovali 51. godišnji Malezijac Wei Seng Phua, među pokerašima poznat kao Paul Phua, i njegov sin Darren (23) sa još šest saradnika. 

Pod optužbom da su organizovanjem nelegalnog klađenja stekli više od 360 miliona dolara, oni su uhapšeni 14. jula, pišu Vikend novine.

Američki mediji su prije dva fana objavili da će Darren u ovom postupku najvjerovatnije biti novčano kažnjen u iznosu od 225.000 američkih dolara.

Mjesec dana prije hapšenja, Phua je uhapšen u Makau, takođe zbog navodnog organizovanja nelegalnog klađenja, ali je uz kauciju napustio grad i privatnim avionom odletio u Las Vegas. Poslove je, kako sumnja FBI, preselio u tri hotelske sobe Cezar Palasa, gdje je sa saradnicima organizovao praćenje utakmica Svjetskog kupa u fudbalu. 

Agenti FBI-ja su se poslužili lukavstvom i kao tehničari za kompjutere su ušli u Phuove prostorije i kasnije izveli akciju hapšenja i zaplijenili opremu. 

Kako tvrde branioci Phue, agenti su to učinili bez naloga za pretres zbog čega smatraju da je akcija neustavna i da se malezijskom biznismenu treba isplatiti višemilionska odšteta. Zahvaljujući kauciji od oko dva miliona dolara koju su za njega, između ostalih, položili i slavni pokeraši Phil Ivey i Andrew Robl, Phua je sa sinom i saradnicima izašao iz pritvora, a presudu američkih vlasti čeka u Las Vegasu.

Vlasnik elitne kladionice

Ubrzo pošto je ovaj slučaj dospio u medije, otkriveno je da Phua nije samo pokeraš već i legitimni biznismen koji u Makau posjeduje kompaniju Sat Ieng Sociedade Unipessoal, koja se od 2005. godine bavi upućivanjem kockara u kazina američkog biznismena Sheldon Adelsona.

On takođe ima i većinski udio u IBCBet, jednoj od sportskih kladionica sa najvećim prihodima na svijetu, čije je sjedište na Filipinima. Ono što IBCBet razlikuje od većine onlajn kladionica je isključiva priroda. Da bi se kladili putem IBCBeta, neophodno je da dobijete pozivnicu za to.

Sa druge strane, iznenađujuće je zašto bi neko sa velikim udjelom u kompaniji koja se bavi legalnim sportskim klađenjem predvodio ilegalne operacije u Las Vegasu.

Prema navodima američkih federalnih istražitelja, Phua je značajna figura u svijetu organizovanog kriminala, odnosno visoko rangirani član 14k trijade. Riječ je o jednoj od najstarijih i najmoćnijih kriminalnih grupa u Hong Kongu.

Sudski proces u ovom slučaju biće nastavljen 13. aprila.

Profesionalni pokeraš

Kao profedionalni pokeraš, Phua je redovno bio gost turnira širom svijeta. U 2012. je učestvovao na glavom događaju svjetske serije pokera, koji je tada bio najveći pokeraški događaj na svijetu. Tada nije napustio turnir sa glavnom nagradom, ali je nemarnim pristupom prema igri izgradio ime u svijetu pokeraša. Iste godine osvojio je milion eura na turniru u Velikoj Britaniji, ali i poštovanje drugih profesionalaca.

S obzirom na milijarde koje teku iz legalnog biznisa, postavlja se pitanje zašto bi Phua sve stavio na kocku zarad nekoliko miliona dolara koje bi zaradio ilegalnim klađenjem na utakmice Svjetskog kupa? Američki mediji zaključuju da je Phuina glavna motivacija uzbuđenje, ne novac, te da je on čovjek koji živi život na ivici, uvijek idući korak dalje.

Sudija predložio da se sve tvrdnje FBI odbace

Početkom februara Las Vegas Review-Journal prenio je da je federalni sudija Peggy Leen predložio da se, kao lažne i pogrešne, odbace tvrdnje FBI istražitelja o povezanosti Phua i njegovog sina sa organizacijom nelegalnog klađenja. Prethodno je FBI od malezijskog multimilijardera zatražio 500.000 dolara u zamjenu za nevođenje postupka protiv njega, što je on odbio i prihvatio da mu se sudi.

Ambasador San Marina u Crnoj Gori

Od 2011. do hapšenja u Las Vegasu, Phua je imao i titulu ambasadora San Marina u Crnoj Gori. Iako nikada nije predao akreditivna pisma predsjedniku Filipu Vujanoviću, Phua je dobio diplomatski pasoš kojim mu je omogućeno da nesmetano putuje po svijetu. Osnov za dobijanje diplomatskog pasoša San Marina bile su Phuine pokeraške veze, za koje su zvaničnici San Marina procijenili da će im pomoći u privlačanju investitora i izgradnji luksuznih hotela. 

Kao osoba od posebnog značaja za interes Crne Gore, Phua je dobio crnogorsko državljanstvo. (Dnevne novine, CdM)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.