Politika

Goati: Nečuveno da vladu u sjenci formiraju oni koji nijesu u parlamentu

Samostalno formiranje vlade u sjenci od političkog subjekta koji nije u parlamentu, niti je učestvovao na izborima, predstavlja inovaciju i eksperiment. To nije uobičajeno na političkoj sceni, kontradiktorno je i nečuveno, ali ne znači da mora da bude loš potez, što ćemo znati tek nakon izbora – kazao je za Pobjedu profesor i politički analitičar Vladimir Goati.
Goati: Nečuveno da vladu u sjenci formiraju oni koji nijesu u parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Formiranje vlade u sjenci u Crnoj Gori inicirao je Građanski pokret. Taj, novoformirani pokret, najavio je da u budućoj „paralelnoj vladi“ neće biti predstavnici drugih opozicionih subjekata. Profesor Goati kaže da će se o uspješnosti takvog poteza moći govoriti post festum, odnosno tek nakon što budu izbori i taj pokret eventualno uđe u vladu.

Goati je istakao da je formiranje vlade u sjenci zapravo kondicioni trening za političke partije koje je formiraju.

- Ta ekipa političara postaje spremna da, u slučaju promjene vlasti, preuzme, bez iznenađenja i gubljenja vremena, poslove u državi. Partije smamim tim što nijesu u vlasti, moraju da održavaju kondiciju. Funkcija vlade u sjenci je da ima isti broj ministarstava koja će raspravljati o istim pitanjima, tako da ti političari budu apsolutno spremni za promjenu. Vlada u sjenci je kondicioni trening za političke stranke da, sa jedne strane preuzmu vlast, a sa druge, da kritikuju baveći se istim pitanjima i prenose javnosti svoja viđenja i opredjeljenja, čime čine živim politički prostor i dijalog u društvu – objasnio je Goati.

Prema njegovim riječima, male su šanse da „takva ekipa“ dođe na vlast ako postoji velika asimetrija između opozicije i pozicije, kao što je to slučaj u Srbiji i, nešto manje, u Crnoj Gori.

- Sa jedne strane imamo enormnu moćnu vlast, a sa druge, vrlo slabu, klimavu, heterogenu opoziciju. Ta asimetrija u parlamentu biće i u partijskom životu i male su varijante da, poslije ove gromade koja je na vlasti, takva ekipa uskoro stupi na vlast – smatra Goati.

On je podsjetio da se vlada u sjenci prvi put dogodila u Velikoj Britaniji.

- Tamošnja opozicija, iz vremena Tonija Blera, nije bila više od 15 godina na vlasti. Uslijedila je ozbiljna zabrinutost i strah od ljudi koji se bave sudbinom demokratije da opozicija gubi upravljačku sposobnost. Kada opozicija gubi nekoliko generacija, više od 15 godina, kao opoziciona stranka, a onda dođe na vlast, poslije tog perioda ona nije u stanju da se brzo uključi u sve tokove – kazao je Goati.

Prema njegovim riječima, građani jedinu korist od vlade u sjenci imaju jer, ako postoji paralelna vlada, smjena vlasti se ne osjeća, nema diskontinuiteta.

- Građani koristi imaju toliko da ako u slučaju iznenadne promjene plitičkog opredjeljeja i promjene vlasti, ne mora da se dogodi diskontinuitet i ono što se dogodilo za vrijeme Blera, da zapravo stranka nema ljude koji su bili na upravljačkim pozicijama. To je prednost i za građane i za državu – kaže Goati.

On je kazao da ministri u sjenci nijeu plaćeni za to što rade.

- Ministri u sjenci nijesu plaćeni, jer im je to budući poziv. Vlada je plaćena iz budžeta a budžet ne predviđa stranačku inovaciju, poput vlada u sjenci – objasnio je Goati.

Crna Gora imala je samo jednom vladu u sjenci. Formirao ju je Liberalni savez 1993 - 94. godine. Premijer je bio ekonomista Aleksandar Radulović, ministar pravde Miodrag Živković, a resor sporta vodio je Andrija Popović. Ova vlada funkcionisala je godinu.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R RUDAR
07.03.2015. 23:08

Penzioneri su apelovali na formiranje Vlade u sjenci.Znam preko desetak članova PUPI koji su bili poslanici,ministri,direktori državnih ustanova.Penzioneri su upravu i treba formirati Vladu u sjenci,Sve drugo je gubljenje vremena,Vlada narodnog spasa,narodnog jedinstva i sl.je nemoguća misija,ko će da prepusti vlast drugome iz čista mira.Jedinstvena Vlada u sjenci je prgmatična stvar,što opoziciju čini ozbiljnijom,jačom.

0
0
R RUDAR
07.03.2015. 23:08

Penzioneri su apelovali na formiranje Vlade u sjenci.Znam preko desetak članova PUPI koji su bili poslanici,ministri,direktori državnih ustanova.Penzioneri su upravu i treba formirati Vladu u sjenci,Sve drugo je gubljenje vremena,Vlada narodnog spasa,narodnog jedinstva i sl.je nemoguća misija,ko će da prepusti vlast drugome iz čista mira.Jedinstvena Vlada u sjenci je prgmatična stvar,što opoziciju čini ozbiljnijom,jačom.

0
0
P Profesor
07.03.2015. 23:03

Kolega Goati nije u pravu.Svaka ozbiljna opozicija koja reflektuje nešto ozbiljnije na političkom terenu,prevashodno mora da formira i Vladu u sjenci.Nju mogu da formiraju parlamentarne i vanparlamentarne partije,a najbolje je kad to uradi cijela opozicija.to onda je ozbiljnija stvar,sa svim atributima koje ističe kolega Goati,da su ministri volonteri ali stručnjaci par ekselans,ta Vlada se trudi da predlaže bolja i pragmatičnija rješenja,bolju socijalnu platformu,obrazovanje,zdravstvo,unutrašnju i spoljnu politiku i sl.

0
2
A Analitica
07.03.2015. 19:18

Tačno je ovo što profesor kaže.Vanparlamentarna opozicija daje sebi na značaju prije nego što se izmjeri na izborima i sa aspekta političke teorije i prakse vuče nerezonske i pogrešne potez.U politici se morate prvo izmjeriti,pa tek nakon toga vući poteze.Klasičan primjer je sa crkvom.Tako su se ovi iz CPC duvali,i dalje to rade,a nemaju vjernika.Hoće da ugase crkvu koja ima veliki broj vjernika i podršku.Dakle,uočava se sličnost u potezima između GP i CPC,a bogami i sličnost u epilogu- krah.

4
8
G Glasac
07.03.2015. 13:10

Opozicija na svaki nacin hoce da dodje do vlasti osim preko izbora.

18
2
Š Švejk
07.03.2015. 12:06

Vidjela žaba da se konj potkiva pa digla i ona nogu.

12
2
S Slobodan Gluščević
07.03.2015. 10:35

A Janko da bude Milo umjestio Mila! Ko bi izigravao Duška, a ko Raška, na primjer? Opozicija se tragično zapetljala u kučinu i ni makac.

18
1
E E Viva- what?
07.03.2015. 09:51

Stvarno je dosadila priča o vladi u sjenci.Ko još misli da je tako nešto ostvarljivo je teška naivčina.Nešto se drugo kuva a lažne mirise osjećamo.

17
2