Politika

Goati: Nečuveno da vladu u sjenci formiraju oni koji nijesu u parlamentu

Samostalno formiranje vlade u sjenci od političkog subjekta koji nije u parlamentu, niti je učestvovao na izborima, predstavlja inovaciju i eksperiment. To nije uobičajeno na političkoj sceni, kontradiktorno je i nečuveno, ali ne znači da mora da bude loš potez, što ćemo znati tek nakon izbora – kazao je za Pobjedu profesor i politički analitičar Vladimir Goati.
Goati: Nečuveno da vladu u sjenci formiraju oni koji nijesu u parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Formiranje vlade u sjenci u Crnoj Gori inicirao je Građanski pokret. Taj, novoformirani pokret, najavio je da u budućoj „paralelnoj vladi“ neće biti predstavnici drugih opozicionih subjekata. Profesor Goati kaže da će se o uspješnosti takvog poteza moći govoriti post festum, odnosno tek nakon što budu izbori i taj pokret eventualno uđe u vladu.

Goati je istakao da je formiranje vlade u sjenci zapravo kondicioni trening za političke partije koje je formiraju.

- Ta ekipa političara postaje spremna da, u slučaju promjene vlasti, preuzme, bez iznenađenja i gubljenja vremena, poslove u državi. Partije smamim tim što nijesu u vlasti, moraju da održavaju kondiciju. Funkcija vlade u sjenci je da ima isti broj ministarstava koja će raspravljati o istim pitanjima, tako da ti političari budu apsolutno spremni za promjenu. Vlada u sjenci je kondicioni trening za političke stranke da, sa jedne strane preuzmu vlast, a sa druge, da kritikuju baveći se istim pitanjima i prenose javnosti svoja viđenja i opredjeljenja, čime čine živim politički prostor i dijalog u društvu – objasnio je Goati.

Prema njegovim riječima, male su šanse da „takva ekipa“ dođe na vlast ako postoji velika asimetrija između opozicije i pozicije, kao što je to slučaj u Srbiji i, nešto manje, u Crnoj Gori.

- Sa jedne strane imamo enormnu moćnu vlast, a sa druge, vrlo slabu, klimavu, heterogenu opoziciju. Ta asimetrija u parlamentu biće i u partijskom životu i male su varijante da, poslije ove gromade koja je na vlasti, takva ekipa uskoro stupi na vlast – smatra Goati.

On je podsjetio da se vlada u sjenci prvi put dogodila u Velikoj Britaniji.

- Tamošnja opozicija, iz vremena Tonija Blera, nije bila više od 15 godina na vlasti. Uslijedila je ozbiljna zabrinutost i strah od ljudi koji se bave sudbinom demokratije da opozicija gubi upravljačku sposobnost. Kada opozicija gubi nekoliko generacija, više od 15 godina, kao opoziciona stranka, a onda dođe na vlast, poslije tog perioda ona nije u stanju da se brzo uključi u sve tokove – kazao je Goati.

Prema njegovim riječima, građani jedinu korist od vlade u sjenci imaju jer, ako postoji paralelna vlada, smjena vlasti se ne osjeća, nema diskontinuiteta.

- Građani koristi imaju toliko da ako u slučaju iznenadne promjene plitičkog opredjeljeja i promjene vlasti, ne mora da se dogodi diskontinuitet i ono što se dogodilo za vrijeme Blera, da zapravo stranka nema ljude koji su bili na upravljačkim pozicijama. To je prednost i za građane i za državu – kaže Goati.

On je kazao da ministri u sjenci nijeu plaćeni za to što rade.

- Ministri u sjenci nijesu plaćeni, jer im je to budući poziv. Vlada je plaćena iz budžeta a budžet ne predviđa stranačku inovaciju, poput vlada u sjenci – objasnio je Goati.

Crna Gora imala je samo jednom vladu u sjenci. Formirao ju je Liberalni savez 1993 - 94. godine. Premijer je bio ekonomista Aleksandar Radulović, ministar pravde Miodrag Živković, a resor sporta vodio je Andrija Popović. Ova vlada funkcionisala je godinu.

Portal Analitika