Svijet

Islamisti bagerima sravnili sa zemljom arheološki biser

Pripadnici Islamske države počeli su juče sa divljačkim činom uništavanja drevnog asirskog grada Nimruda i Iraku, saopštili su čelnici iračke vlade. Teroristi ovim varvarstvom pokazuju da za cilj imaju potpuno uništenje kulturnog nasljeđa ove bliskoistočne države.
Islamisti bagerima sravnili sa zemljom arheološki biser
Portal AnalitikaIzvor

Iračko Ministarstvo za turizam i antikvitete saopštilo je da su islamisti "teškim vozilima, pretpostavlja se bagerima, potpuno uništili ovaj drevni grad".

Uništavanje je počelo juče u podne, kada su džihadisti počeli da ruše sve pred sobom. Iračko ministarstvo sumnja da su umjetnički predmeti pokradeni i odvezeni kamionima koji su primijećeni na licu mjesta, prenio je AFP.

„Do sada, ne znamo u kom obimu je grad uništen“, rekao je zvaničnik koji je insistirao da ostane anoniman.

Generalna direktora Uneska Irina Bokova ocijenila je da je uništavanje kulturnog nasljeđa, poput drevnog grada Nimurd u Iraku jednako ratnom zločinu.

Bokova je u danas objavljenom saopštenju pozvala ljude širom svijeta, "naročito mlade" da zaštite "nasljeđe cijelog čovječanstva".

Iračka vlada saopštila je da su ekstremisti Islamske države budložerima uništili drevni grad Nimurd na sjeveru Iraka.

Bokova je osudila taj "kulturni haos" i dodala da je alarmirala i generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna i tužioce Međunarodnog krivičnog suda, piše AP.

Nimrud je antički asirski grad, koji se nalazio južno od Ninive na rijeci Tigris. Grad je pokrivao 16 kvadratnih milja. Ruševine grada su nađene u današnjem Iraku, oko 30 kilometara od Mosula. U antička vremena grad se zvao Kalhu. Arapi su grad nazvali Nimrud prema legendarnom kralju Nimrodu, koji se u Bibliji spominje kao praunuk Noja. Smatra se graditeljem čuvene Vavilonske kule.

Nimrud je postojao hiljadu godina. Prijestonica postaje u 13. vijeku prije Hrista. Grad je postao slavan u vrijeme kralja Ašurnasirpala II oko 880. p. n. e.koji je izgradio velike palate i hramove.

U gradu kralja Ašurnasirpala živjelo je oko 100.000 stanovnika. Nimrud je imao botaničke bašte i zoološki vrt. Ašurnasirpalov nasljednik Šalmanasar III (858-824. p. n. e.) izgradio je veliki spomenik poznat kao Veliki Zigurat i uz njega hram.

Palata je restaurirana kao muzej i jedna je od dvije sačuvane asirijske palate. Druga očuvana palata je Senaheribova u Ninivi.

Nimrud ima tu nesreću da se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta Islamske države u zemlji.

Uništenje ovog grada, jednog od dragulja asirske ere, uslijedilo je nedjelju dana pošto je džihadistička grupa objavila video snimak na kome se vide ekstremisti kako maljevima i bušilicama uništavaju neprocjenjive drevne umjetničke predmete u muzeju u Mosulu, navode agencije.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika