Zanimljivosti

Deset životinjskih vrsta mogle bi da nestanu ove godine

Čak 10 životinjskih vrsta bi ove godine mogle u potpunosti da nestanu, kao što je saola - šumsko goveče, pacifička pliskavica - vrsta morske svinje, južnokineski tigar, sjeverni bijeli nosorog, amurski leopard..., upozorila je danas Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).
Deset životinjskih vrsta mogle bi da nestanu ove godine
Portal AnalitikaIzvor

Prvi na spisku je saola. To šumsko goveče, tamno smeđeg krzna sa bijelom prugom duž leđa i blago zakrivljenim rogovima unazad, živi samo na Anamitskom planinskom lancu, na granici između Vijetnama i Laosa, gdje mu usljed demografskog rasta i odsustva bilo kakvih mjera zaštite preti totalno izumiranje, piše na sajtu Medim.

Sličnu sudbinu mogla bi da doživi i pacifička pliskavica, čiji se broj smanjio na svega stotinjak. Opstanak te "morske svinje", koja živi u Pacifičkom zalivu, najviše ugrožava industrijski ribolov.

Južnokineski tigar je od 1996. u kritičnoj opasnosti od potpunog istrebljanja. Vjeruje se da je već nestao u prirodi. Naime, nijedna jedinka nije viđena još od 1970-ih. Kina danas pokušava da ponovo uvede ovu vrstu u njeno prirodno stanište.

Kat Ba langur, kog zbog žutog krzna na glavi zovu još i zlatoglavi langur, živi u jugoistočnoj Aziji, na prostoru između južne Kine i sjevernog Vijetnama. Ovih majnuna danas ima svega šezdesetak na ostrvu Kat Ba i manje od hiljadu u Kini.

Između 40 i 60 javanskih nosoroga živi u nacionalnom parku na ostrvu Java.

Ova životinja uživa danas posebnu zaštitu indonežanskih vlasti ali samo u okviru ovog utočišta.

Sjeverni bijeli nosorog je vjerovatno najugroženija životinja sa liste IUCN-a. Ova vrsta je i zvanično izumrla u prirodi. U životu je svega pet sjevernih bijelih nosoroga u svijetu, od kojih četiri imaju više od 40 godina (životni vijek ovih životinja je najviše 43 godine).

Amurski leopard opstaje još uvijek u nekoliko izolovanih oblasti na krajnjem istoku Azije, na prostoru između Kine, Sjeverne Koreje i Rusije. Posljednjih godina je registrovano svega pedesetak ovih velikih mačaka.

Za bjelokljunog djetlića se vjeruje da je izčezao. U Sjedinjenim Američkim Državama posljednji put je viđen 1944. godine, a u IUCN-u je zaveden kao istrijebljena vrsta 1996. Posljednjih godina, nekoliko biologa je navelo da je vidjelo ovu pticu, ali dosad niko od njih nije uspio da svoje tvrdnje potkrijepi dokazima.

Sjeverni razigrani lemur, mali primat koji živi na sjeveru Madagaskara, jedna je od najugroženijih vrsta životinja na svijetu, a 2012. ih je registrovano svega 19.

Samoanski golub (Didunculus strigirostris) živi na Samoanskim ostrvima, a njegova populacija se procjenjuje na 70 do najviše 380.

IUCN svrstava ugrožene vrste u tri kategorije, u zavisnosti od stepena rizika od istrebljenja: osjetljive, u opasnosti i - u kritičnoj opasnosti.

Sljedeći stadijum odnosi se na nestanak životinje u divljini, a zatim i na njeno potpuno istrebljenje (u zatočeništvu).

Prema pisanju sajta Medim, te životinje bi mogle već ove godine da dospiju u to stanje bez povratka.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika