Svijet

ID snabdijeva Evropu heroinom

Zvaničnici Ruske federalne organizacije za kontrolu droge tvrde da Islamska država (ID) snabdijeva Evropu drgom, od čega zarađuje milijardu dolara.
ID snabdijeva Evropu heroinom
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ruske federalne organizacije za kontrolu droge navode da ID novac od krijumčarenja droge donosi veliki dio zarade za ID, od prodaje u državama koje kontrolišu, ali i u okolini.

Kako navode zvaničnici Ruske federalne organizacije za kontrolu droge, ID zarađuje ovim putem i do milijardu dolara, prenosi b92.net.

“Teritorija na kojoj se uzgaja mak je sve veća. Ove godine smo čuli vijesti o tome da postoji rekordna žetva maka, stoga i velika proizvodnja opijuma i heroina. Moramo reći da se ovaj problem ne tiče samo Rusije, već i Ujedinjenih nacija, zato što ovo nije prijetnja samo za našu državu, već i za bezbjednost čitave Evrope“, rekao je Viktor Ivanov iz Federalne organizacije.

On je kazao da je prethodnih godina prekinut put preko Balkana, kojim se prenosila droga, kao i da se sada ona prenosi preko Iraka.

Ono što profit ID čini neizmerno velikim jeste to što, uprkos tome što ID ne kontroliše Avganistan, odakle dolazi najviše droge, ona se lako prenosi do Iraka i drugih teritorija pod kontrolom terorističke grupe.

“Prema našim informacijama, ID zarađuje i do milijardu dolara trgovinom preko svojih teritorija“, dodao je Ivanov.

Ruska organizacija za kontrolu droge je u novembru objavila izvještaj u kojem postoje informacije da bi trgovina avganistanskim heroinom po Evropi mogla džihadistima da donese zaradu i do 50 milijardi dolara.

“Više od polovine heroina, koji se prodaje u Evropi, dolazi od ID“, naglasio je Ivanov.

Novac od droge je, uz prodaju nafte i osvajanja, jedini način na koji ekstremisti zarađuju, a kako su skorašnja istraživanja pokazala, ID se nalazi u finansijskoj krizi.

Izvor: b92.net; foto: drogeninfo.ch

Portal Analitika