Svijet

Dva mumificirana tijela otkrivena na najvišem meksičkom vrhu (VIDEO)

Tim meksičkih planinara je prvo pronašao jedno zaleđeno tijelo na najvišoj planini u zemlji, Orizabi, a potom su nabasali i na drugo mumificirano tijelo, prenio je AFP.
Dva mumificirana tijela otkrivena na najvišem meksičkom vrhu (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Grupa od 12 lokalnih planinara krenula je u ekspediciju nakon što su drugi alpinisti izvijestili da su vidjeli zaleđenu lobanju na 310 metara od vrha Orizabe, planine visoke 5.610 metara.

Drugo, takođe zaleđeno i mumificirano tijelo, otkriveno je na svega 150 metara.

„Nismo bili u mogućnosti da ih prenesemo, jer nas je omela magla“, rekao je Huan Navaro, gradonačelnik Čalčikomule de Sesme, mjesta blizu planine u centralnoj meksičkoj državi Puebla.

On je dodao da su samo dva planinara uspjela da dođu do lokacije na kojoj su tijela.

„Nakon što je otkriveno prvo tijelo, ljudi iz Španije i Njemačke su pozvali meksičke vlasti i rekli da smatraju da su to njihovi rođaci“, istakao je Navaro.

Lokalne vlasti, međutim, misle da su u pitanju dva ili tri Meksikanca koja su nestala u lavini prije 55 godina. Komadi odjeće koji su preostali na tijelima trebalo bi da pomognu u identifikaciji.

Planinari će ponovo pokušati da dođu do tijela uz pomoć helikoptera, nakon čega slijedi identifikacija.

Planina Orizaba, poznata i kao Vulkan Kitlaltepetl, veoma je popularna među alpinistima, iako je u prošlosti bilo smrtnih slučajeva i nestanaka, ukazuje AFP.

Izvor i foto: blic.rs

 

Portal Analitika