Društvo

MULIĆ: Nema životno ugroženih

Sumirajući bilans nevremena koje je zadesilo Crnu Goru, trenutno nema lica koja su životno ugrožena i čiju je evakuaciju potrebno izvršiti, saopštio je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.
MULIĆ: Nema životno ugroženih
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je evakuaciju putnika, koji su juče bil zavijani u tunelu na planini Vojnik uspješno završena, a da su putnici zbog neprohodnosti puta sinoć prenoćili u Šavniku.  Kolona vozila sa tim putnicima trenutno se bezbjedno kreće ka Nikšiću, s obzirom na to da je najteža dionica puta uspješno savladana. Ova aktivnost je sprovedena uz pomoć Službe zaštite i spašavanja Šavnik i mehanizacije Crnagoraputa.

Što se tiče klizišta koje se danas aktiviralo na lokalitetu Kruče kod Ulcinja, Mulić je istakao da se radi o vikend naselju u kojem u ovo doba godine ne boravi veći broja građana, te da je lokalna služba zaštite i spašavanja Ulcinj uspješno zaršila evakuaciju tri osobe. On je kazao da je Direktorat za vanredne situacije spreman da se po potrebi uključi u aktivnosti na ovom lokalitetu.

On je podsjetio na aktivnosti koje je Direktorat za vanredne situacije organizovao i koordinirao na više lokaliteta u Crnoj Gori: date su instrukcije za uspostavljanje i rad opštinskog tima za vanredne situacije u opštini Herceg Novi; organizovane su evakuacije ugroženih lica u mjestu Glavačke kuće u opštini Kotor, u saradnji sa službama zaštite i spašavanja opština Kotor i Budva i Regionalnim Centrom iz Bijele (RCUD); organizovane su i sprovedene akcije spašavanja putnika (njih 28) koji su se zadesili u tunelu na planini Vojnik, kao i aktivnosti na čišćenju putnog pravca Nikšić – Šavnik; akcija je uspješno okončana u saradnji sa službom zaštite i spašavanja opštine Šavnik. Trenutno se kolona vozila (desetak vozila) organizovano prevozi ka Nikšiću;  sprovedene evakuacije lica iz zavijanih vozila, na putnim pravcu Jasenovo polje – tunel Vojnik - akcija uspješno realizovana u saradnji sa službom zaštite i spašavanja opštine Nikšić; organizovane i sprovedene akcije spašavanja putnika u vozilima na putnim pravcu Podgorica – Lijeva Rijeka – akcija završena uspješno; evakuisana lica iz dva autobusa na putnom pravcu Plužine – Šćepan Polje – akcija završena uspješno oko 22h; koordinirano radom učesnika sistema zaštite i spašavanja.

Mulić je poručio da je Direktorat u konstantnoj komunikaciji sa svim službama, da prati stanje na terenu, te vrši kontinuiranu razmjena informacija sa Crnagoraputem, Elektroprivredom CG i Zavodom za hidromeorologiju i seizmologiju CG. Mulić je dodao da u OKC 112 stalno stižu informacije sa terena, i zahvalio opštinskim službama zaštite i spašavanja, a naročito službama iz opština Šavnik, Nikšić, Kotor, Budva.

„Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije je naglasio da je u narednom periodu neophodno poboljšati aktivnosti na čišćenju magistralnih puteva, kao i na povećanju svijesti građana o neophodnosti razmjene informacija sa nadležnim službama za spašavanje“, stoji u saopštenju Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.