Zanimljivosti

NASA: Na Marsu je postojao ogroman okean, idealan za razvoj vanzemaljaca (VIDEO)

Ogroman okean prostirao se na sjeveru "Crvene planete", i zauzimao skoro petinu njene teritorije, nanovije je saznanje koje je objelodanila Američka svemirska agencija (NASA).
NASA: Na Marsu je postojao ogroman okean, idealan za razvoj vanzemaljaca (VIDEO)
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Okean je stvarao tople, vlažne klimatske uslove, idealne za razvoj vanzemaljskog života", navodi se u izvještaju naučnika.

Okean je postojao prije 3,5 milijarde godina, a imao je deset puta manje vode nego svi Zemljini okeani zajedno, a bio je dubok više od 1.5 kilometara. Zapremina je iznosila oko 20 miliona kubnih kilometara vode.

Satelitski snimci pokazali su reljefe koji ukazuju na postojanje riječnih dolina i terene formirane kretanjem vode.

Američki stručnjaci identifikovali su 52 regiona delti, u koje su ulazili brojni sistemi koji podsjećaju na rijeke. Svi regioni se nalaze na istoj visini, što ukazuje da su označavali obalu ogromnog okeana u koji su se slivale rijeke.

„Naše otkriće daje prevagu hipotezi da se okean formirao na ranom Marsu kao dio globalne i aktivne hidrosfere“, naveli su naučnici.

Ključno pitanje, međutim, je ostalo bez odgovora - gdje je otišla voda sa Marsa?

Neki naučnici vjeruju da je većina sada u zaleđenom stanju ispod površine.

„Na Zemlji, delte i jezera su odlični akumulatori i pokazatelji znakova života u prošlosti“, rekao je dr Getano Di Akile, vođa projekta.

„Ukoliko je ikada bilo života na Marsu, delte su možda ključ za otkrivanje njegove biološke prošlosti“, zagonetno je završio svoju izjavu.

Izvor i foto: blic.rs

 

Portal Analitika