Društvo

USSCG: Poslanici treba da podrže dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je poslanike da glasaju za dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.
USSCG: Poslanici treba da podrže dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

USSCG, kako su saopštili, od maja 2013.godine vodi kampanju na zaštiti ranjivog položaja žena na tržištu rada kada je u pitanju ostvarivanje materinstva.

„Ovo prevashodno iz razloga što, u neoliberalnom konceptu tržišta rada, naše koleginice koje žele da ostvare materinstvo sve teže nalaze zaposlenje, jer im to predstavlja jednu od ključnih barijera kod poslodavaca“, kaže se u saopštenju Sekretarijata USSCG.

Sve to je, dodaje se, uticalo da prosječna starost žene pri prvoj zakonskoj vezi dostigne 30 godina i da kontinuirano bilježimo drastičan pad stope nataliteta u prethodne dvije decenije.

Osim toga, kako su rekli iz USSCG, žene koje ostvare materinstvo, a u radnom su odnosu, svakodnevno se izlažu dodatnim naporima kako bi odgovorile radnim zadacima na poslu i potrebama porodice.

„Upravo to nas je osnažilo u uvjerenju da treba pokrenuti dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kako bi se zaposlenoj ženi koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno koja rodi četvoro ili više djece i ostvari najmanje 15 godina radnog staža, omogućilo pravo na doživotnu naknadu u visini 70 odsto prosječe zarade u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

To pravo se, kako se navodi, ne bi moglo koristiti za vrijeme trajanja radnog odnosa i isključivalo bi mogućnost istovremenog korišćenja prava na penziju.

Predstavnici USSCG su, u cilju podrške inicijativi, razgovarali sa svim poslaničkim klubovima u Skupštini, izuzev Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista.

„Tokom razgovora, Inicijativa je pozitivno ocijenjena i podržana od većine poslaničkih klubova, s tim što je Poslanički klub Socijaldemokratske partije održivost ove inicijative uslovio visinom finansijskih izdataka za ove namjene, koji ne bi uticali na održivost Budžeta“, kaže se u saopštenju.

USSCG, kako su naveli, podržava Predlog dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji je u Skupštini Crne Gore podnio poslanik Aleksandar Damjanović i „poziva sve poslanike i poslanice da svojim glasom podrže usvajanje ovog zakona“.

Izvor: MINA

Portal Analitika