Region

Klimatsko otopljenje u Sloveniji brže nego u Evropi?!

Agencija za životnu sredinu Slovenije (ARSO) nedavno je završila projekat o klimatskim promjenama u državi i podaci nedvosmisleno pokazuju da prosječna temperatura pod Alpima raste brže nego u drugim djelovima svijeta, prenijela je Slovenačka televizija.
Klimatsko otopljenje u Sloveniji brže nego u Evropi?!
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To se, preciziraju, najbolje vidi prema prosječnoj temperaturi kao i po broju toplih i vrelih dana i broju dana iznad 35 stepeni Celzijusovih.

"U posljednjih 50 godina prošlog vijeka u Sloveniji je bilo ukupno manje dana sa temperaturom iznad 35 stepeni nego u samo 14 godina ovoga vijeka", pokazuju podaci Agencije.

Ljeto 2014. godine je bilo najtoplije od kao se prati temperatura u Sloveniji, a ova zima je bila među toplijima.

"Po količini snijega je bila daleko skromnija, jer su bila samo dva sniježna talasa, a dužina trajanja sniježnog pokrivača je bila ispod prosječne, što sve ukazuje na otopljavanje", kažu u ARSO.

Iz Agencije upozoravaju da nije čovjek jedini koji će morati da se prilagodi promjenama.

"Ljudi na početku klimatskih promjena još i uspijevaju da se prilagode, ali kod nekih biljaka i životinja to ide mnogo sporije", objašnjavaju stručnjaci, dodajući da se, na primjer, šume prilagođavaju jako sporo i potrebno im je za to od 50 do 80 godina.

I neke životinjske vrste koje nisu izbirljive u ishrani imaju manje problema u prilagođavanju od onih koje imaju specifičnu ishranu.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika