Politika

LUKŠIĆ: Crna Gora posvećena saradnji sa regionalnim partnerima

Crna Gora je posvećena sveobuhvatnim reformama i daljoj saradnji sa regionalnim partnerima i organizacijama, čime doprinosi dugoročnom miru, stabilnosti regiona i boljitku crnogorskih građana, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.
LUKŠIĆ: Crna Gora posvećena saradnji sa regionalnim partnerima
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je započeo višednevnu posjetu Njujorku susretom sa predsjedavajućim Generalnoj Skupštini UN-a, Samom Kutesom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Lukšić je održao predavanje na Međunarodnom institutu za mir na temu „Ostvarenje mira i bezbjednosti putem regionalne saradnje – viđenje male države“.

U razgovoru sa Kutesom, kako se navodi, razmijenjena su mišljenja o aktuelnim globalnim kretanjima i potrebi efikasnog djelovanja Svjetske organizacije u cilju uspješnog suočavanja sa savremenim izazovima.

„Lukšić je iskazao opredjeljenje crnogorske Vlade da nastavi da pruža doprinos i bude odgovoran partner u naporima koji se preduzimaju na globalnom planu“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili da su predstojeća Konferencija o finansiranju za razvoj, Samit o post-2015 razvojnoj agendi i Klimatski samit događaji čiji će ishod opredijeliti kvalitet odgovora međunarodne zajednice na aktuelne izazove.

„U tom kontekstu, Lukšić je prenio čvrstu podršku Crne Gore postizanju međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama i istakao snažnu posvećenost održivom razvoju na čijim se osnovama temelji razvojna politika Vlade“, naveli su iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, na predavanju na Međunarodnom institutu za mir Lukšić je predstavnicima diplomatskog kora, UN sekretarijata, akademskoj zajednici i medijima predstavio aktivnosti Crne Gore u okviru regionalnih organizacija i inicijativa i viđenje kako najbolje iskoristiti regionalne mehanizme u cilju uspostavljanja adekvatnog odgovora na aktuelne i buduće izazove međunarodne zajednice, posebno one koji se odnose na mir i bezbjednost.

Lukšić je govorio o ulozi malih država u sistemu UN, ukazujući na benefite regionalne saradnje kao sve prisutnijeg vida djelovanja pod okriljem Organizacije, ali i paralelno uz rad njenih organa i specijalizovanih agencija.

On je, dodaje se, ukazao na njihovu sve značajniju ulogu u prevenciji i razrješenju konflikata i istakao značaj mirnog rješenja sporova i veće upotrebe diplomatskih sredstava, posebno medijacije.

Prema riječima Lukšića, Crna Gora je članica Grupe prijatelja medijacije i intenzivno učestvuje u Inicijativi za medijaciju na Mediteranu, u okviru koje će naredne godine biti domaćini godišnje konferencije.

„Posvećeni smo ispunjavanju integracione agende i sveobuhvatnim reformama u oblasti ekonomije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i daljoj saradnji sa regionalnim partnerima i organizacijama. Uvjereni smo da time doprinosimo kako dugoročnom miru i stabilnosti regiona, tako i ekonomskom rastu i boljitku crnogorskih građana“, zaključio Lukšić.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Marko Gazivoda
06.03.2015. 14:16

Interesantno je da nikada ono što Lukšić kaže nema bitan sadržaj, da su to floskule, milion puta ponovljene teze.. Lišeno bilo kakvog dubljeg promišljanja, površno, bezlično i neupotrebljivo...

1
3