Društvo

Poplave u Grblju zbog zatrpanih kanala, za koje se zna ko ih je zatrpao…

Nakon jučerašnjeg nevremena u kome je zbog obilnih padavina došlo do poplava na brojnim mjestima u kotorskoj opštini, danas stručne službe Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora obilaze teren.
Poplave u Grblju zbog zatrpanih kanala, za koje se zna ko ih je zatrpao…
Portal AnalitikaIzvor

Najkritičnije je bilo na području Grblja, Glavatskih kućica i Kovačkog polja, gdje je voda prodrla i poplavila prizemlja kuća, javlja Skala radio.

O posljedicama i šteti biće urađen izvještaj, a obići će se kompletno područje do Kostanice, obala do Stoliva, teren prema Kavču i Grbalj, kako bi se ustanovilo u kojoj mjeri se povukla voda sa najugroženijih djelova, kazao je za Skala radio Ivo Magud, direktor Direkcije.

Uzrok poplava koje se za vrijeme jačih kiša dešavaju u grbaljskom polju je, po riječima Maguda, gradnja stambenih objekata u polju umjesto po njegovom obodu.

Vlasnici su valorizovali svoja zemljišta, prodajući ga investitorima i nasipanjem ogromnih količina šuta i zemlje zatpani su kanale, odnosno nekada svojevrsno dobro regulisano odvodnjavanje sa tog područja.

Uz to, jak jugo i plimni talas koji je preko Jaza zatvorio i onemogućilo odvodnjavanje preko rijeke, preplavio je saobraćajnice i potopio prizemlja kuća.

Takođe je, kaže Magud, evidentno da su i stanovnici čije parcele gravitiraju osnovnom bujičnom kanalu zatrpavanjem propusta postavljanjem neodgovarajućih tehničkih rješenja, doveli do toga da se dešavaju ovakve stvari.

One će se i ubuduće dešavati ukoliko se zajedno sa Ministarstvom vodoprivrede ne uradi projekat uređenja glavnog kanala kojim bi se riješili i imovinsko pravi problemi, objašnjava Magud.

Budući da iskustvo govori da je to dug proces a kiša i nevrijeme ne čekaju, Maguda smo pitali što je do sada radila Direkcija i ostale službe i da li se ovaj kanal čistio kako bi se ublažile posljedice.

On je odgovorio da je Direkcija u više navrata intervenisala preko kotorskog Komunalnog preduzeća koje je zaduženo za tekuće održavanje bujičnih kanala.

Međutim, činjenica je da je dio odvodnih kanala urnisan, kako je kazao Magud, od strane privatnih investitora i uprkos intervenciji opštinske Komunalne policije i  sve skupa nije dalo očekivane efekte.

Na pitanje Skala radija što je u ovom trenutku prioritet i kako najbrže riješiti problem, Magud je ponovio da je potrebno uraditi projekat i iznaći sredstva za njegovo finansiranje koja nijesu mala.

“Ova investicija podrazumijeva i poseban vid međuopštinske saradnje jer se dio te rijeke, odnosno bujičnog kanala nalazi na području budvanske opštine i to donji dio koji prolazi obodom Mrčevog polja, sve do plaže Jaz. Stoga se ti poslovi ne mogu smatrati intervencijom nego ozbiljnim investicionim zahvatom”, zaključio je Magud.

(skalaradio.me)

Portal Analitika