Sci/Tech

PADOVA: Mlada naučnica Iva Šabović predstavila rad iz oblasti vještačke oplodnje

Na kongresu je prezentovan i značajan progres u oblasti vjestaških spermatozoida i nade za sve azoospermične pacijente.
PADOVA: Mlada naučnica Iva Šabović predstavila rad iz oblasti vještačke oplodnje
Portal AnalitikaIzvor

Na tridesetom Kongresu reproduktivne medicine održanom u Abanu (Padova) od 27. do 28. februara, kao najmlađa učesnica Iva Sabović doktorica biotehnologije, specijalizant reproduktivne biotehnologije predstavila se sa svojim radom ‘’Kvantifikacija i identifikacije osisterola i njihova uloga u humanim spermatozoidima po prvi put’’

Na kongresu su prezentovane najnovije tehnike i metode u oblasti vještačke oplodnje, embriona, genetike i indukovanih matičnih ćelija (iPSC). 

Šabović je na izlaganu istakla da se radi se o novom metodu u svijetu andrologije i spermiograma i saznanju o postojanju biohemijskog puta, za koji još nije shvaćen mehanizam odvijanja.

 “Naime, osisteroli- produkti oksidacije holesterola uzrokuju veću diamičnost membrana, a ta entropija u malim dozama rezultuje fiziološka, dok u većim koncentracijama postaje principijelni uzročnik apoptoze i ćelijske smrti. Dosad se upražnjavao redukcionistički metod u svijetu dijagnoze, a ne treba zaboraviti da su biološki sistemi karakterizovani kompleksnošću, nepredvidivošću i nelinearnom poretku, tj. kao što bi Aristotel rekao sve je veće od samog zbira pojedinačnih komponenti, tako da je neophodno pristupiti holistički problemu i uzeti u obzir kompleksi network fiziologije ejakulata i njegove konstante evolucije (devolucije u slučaju patologije) od geneze u mošnicama preko puta u epididimisu, ejakulata dolaska u tunel uterusa i ako se slože svi parametri susreta sa dragom jajnom ćelijom”, objasnila je Šabović.

Izlaganje je ispraćeno ovacijama uz prozivku doktora Foreste: “Nova nada Andrologije i brzih spermatozoida’’.

 Na kongresu je prezentovan i značajan progres u oblasti vjestaških spermatozoida i nade za sve azoospermične pacijente.

Šabović se još od vremena petničkih dana (Petnica, Valjevo-.istraživačka stanica za mlade naučnike) odlučila za naučni put i svijet DNK-a i embriona, i vođena filozofijom ‘’the supreme accomplishment is to blur the line beetwen work and play’’ u laboratoriji se konstruktivno igra nadajući se sve svjetlijoj buducnosti gameta. Per aspera ad astra.

Kongres u Padovi  je inače okupio najznačajnija imena u ovoj oblasti: C.Foresta, A.Lenzi,C.A.Redi, L.Rienzi, F.M.Ubaldi i L.Stuppia.

Iva Šabović, rođena je 27.05.1987.godine, osnovnu i srednju školu završila je u Herceg Novom. Polaznik je Istraživačke stanice Petnica kod Valjeva iz humane biohemije.

Studije biotehnologije završila u Padovi, sa tezom “Purifikacija topoizomeraze i mehanizmi relaksacije DNK”, kod profesora Pietra Benedettija, učenikom prof. Watsona ocem DNK-a. Dvogodišnje specijalističke studije iz humane reprodukcije i matičnih ćelija završila je u Teramu sa najvećom ocjenom 110 maksimum, sama je materijalizovala sopstvenu naučnu hipotezu u bolnici u Padovi koji je njen specijalistički rad,  kod profesora Carla Foreste a svečano proglašenje je zakazano za 16.mart ove godine.

 

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Angelina Radojčin
27.03.2015. 21:23

Ponosna sam i srećna što sam ti predavala biologiju u gimnaziji. Ti si moj njuspešniji učenik. Želim ti svu sreću i još mnogo uspeha u radu i životu

2
0
S Slobodan Gluščević
07.03.2015. 10:53

Svaka čast Ivi.

6
0
J Jelena Krivokapic
07.03.2015. 08:32

Ponosni smo na tebe draga komsinice sa Karace!

6
0
k kole
06.03.2015. 14:13

Steta vjestacki,kad je o akozgodna

0
0
D Djuro Vucinic
06.03.2015. 13:42

Kad ce Crna Gora imati svoju "Petnicu" ,toliko mladih talenata ,posebno iz prirodnih nauka ceka svoju sansu ...Ivi sve cestitke

2
0