Turizam

Sajam u Berlinu: Raste interesovanje njemačkih turista za Crnu Goru

Na najposjećenijoj berzi svjetske turističke industrije “ITB 2015” u Berlinu, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavlja turističku ponudu destinacije.
Sajam u Berlinu: Raste interesovanje njemačkih turista za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sajma državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić i direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić sastali su se sa predsjednikom Njemačkog turističkog udruženja (DRV) Norbertom Fibigom, pretstavnikom  Adventure Travel Trade Association (ATTA),  turoperatorima i medijima. Takođe, učestvovali su u radionici na temu „Zajednička promocija Evrope kao turističke destinacije“ koju je organizovala „Evropska komisija za putovanja“ (ETC). Delegaciji Crne Gore pridružila se i ambasadorka Crne Gore u Saveznoj Republici Njemačkoj, Vera Joličić Kuliš.

Predstavnici crnogorske turističke privrede imali su takođe veliki broj sastanaka sa partnerima sa ovog važnog emitivnog tržišta (ITS, Der Tour, Billa Reisen, Travelix, JahnReisen, TUI i dr.). Prema  podacima dobijenih od crnogorskih turoperatora, interesovanje njemačkih turista za Crnu Goru raste. Buking značajnih njemačkih turoperatora bilježi rast, i to ITS 50 odsto, dok TUI bilježi rast od 20 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ovi podaci govore da aktivnosti koje se realizuju doprinose vraćanju turista sa ovog važnog tržišta.

Hotel „The Queen of Montenegro“ nastavlja saradnju sa turoperatorima „Misir Reisen“ i „Macsun“, posredstvom kojih se ove godine očekuje dolazak oko 4.000 njemačkih i austrijskih turista u Crnu Goru, posebno u periodu pred i postsezone.

Tradicionalno, na berzi u Berlinu počinje prodaja i potpisivanje aranžmana za sezonu 2016. godine. Tako je hotelska grupa «Budvanska rivijera», jedanaestu godinu zaredom, potpisala ugovor sa jednim od najvećih francuskih turoperatora Prodintourom za narednu godinu. Posredstvom ovog turoperatora očekuje se da će ove godine biti ostvareno oko 35 000 noćenja u hotelu „Palas“ u Petrovcu, u periodu od početka aprila do kraja oktobra mjeseca.

U cilju unaprijeđenja dostupnosti, nacionalna avio-kompanija “Montenegro Airlines” će, pored redovne linije iz Frankfurta, tokom ove sezone, počev od 18. aprila uvesti i liniju iz Dizeldorfa. Osim ovog redovnog saobraćaja, u periodima od 3. marta do 17. juna i 15. septembra do 11. novembra nacionalni avioprevoznik je najavio i čarter letove iz Lajpciga, Berlina, Štutgarta i Nirnberga. 

Njemačko tržište je jedno od najvećih emitivnih tržišta sa preko 60 miliona turista godišnje. Prema istraživanjima rastući segmenti tražnje su luksuzni eko turizam i aktivan odmor, krstarenja i kulturni turizam. Njemci su zainteresovani i za kulturu, kulturne događaje i žele da uče tokom odmora, a ne samo da uživaju na plaži i suncu.

Prema zvaničnim statističkim podacima tokom 2014. godine Crnu Goru je posjetilo 33.014 njemačkih turista koji su ostvarili ukupno 176.553 noćenja.

Paralelno sa sajamskim nastupom crnogorska turistička ponuda je predstavljena i na već tradicionalnom, “Dunavskom salonu”,  kojem je prisustvovao veliki broj privrednika i njemačkih medija. Pored Crne Gore, svoju ponudu predstavile su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija...

Na štandu NTO CG svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Tivta, Ulcinja, Cetinja, hotelske kompanije HG ”Budvanska Rivijera”, HG “Montenegro Stars”, “Beppler and Jacobson” hoteli “The Queen of Montenegro”, “Regent”, “Ramada”, turistička agencija “Globtour” i nacionalni avio prevoznik “Montenegro Airlines”.  Sajam turizma u Berlinu traje do 8. marta 

Portal Analitika