Društvo

Jovović i Otašević: Statis obmanjuje javnost

Mihailo Jovović, glavni i odgovorni urednik Vijesti i Vladimir Otašević, u ime CIN-a (Centar za istraživačko novinarstvo) poslali su reagovane povodom tvrdnji iznijetih u tekstu objavljenom na Portalu Analitika 5. marta pod naslovom: Neistinama pokušavaju da uruše konkurenciju". Reagovanje objavljujemo integralno:
Jovović i Otašević: Statis obmanjuje javnost
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

U strahu od novinarskih pitanja Centra za istraživačko novinarstvo, Petros Statis se "urbi et orbi" posebnim saopštenjem obratio javnosti Crne Gore. Ni u jednom trenutku ovaj časni crnogorski junak grčkog porijekla nije spomenuo da je 2. marta ujutro putem maila dobio molbu za razgovor uživo sa novinarima CIN-CG-a. Dobio je i okvirna pitanja, kako bi se što bolje pripremio za taj razgovor, što je povlastica  koju ozbiljni novinari pružaju samo u izuzetnim prilikama. Novinari svoja pitanja sagovorniku otkrivaju samo kad iz nekog razloga žele uljepšati njegov lik i djelo, kad su posebno prijateljski nastrojeni ili ako je u pitanju neka starleta kojoj treba nešto duže vremena da procesuira postavljeno pitanje. Jasno je da CIN-CG svog nesuđenog sagovornika nije potcijenio. Bio je to samo onaj neobjašnjiv čojski trenutak empatije prema junaku kojem su upravo razmontirali cijelo naoružanje.

Kad je dobio mail, Statis je odmah zvao svoju portparolku koja je novinaru CIN-CG prenijela da je gospodin Statis na putu i da će odgovoriti u što kraćem periodu, čim mu to obaveze dopuste. Na to je portparolki, gospođi Mršulji, poslat odgovor u kojem se kaže da novinari CIN-CG imaju razumijevanje za obaveze gospodina Statisa, da su spremni čekati na intervju i da još jednom naglašavaju da im je stalo do razgovora u živo i da će Statisu, prije nego što objave tekst intervjua, pružiti mogužnost da autorizuje svoje odgovore. Par dana kasnije, umjesto susreta uživo, u kojem je mogao reći ono što je napisao u svome saopštenju, pa čak i puno više od toga - Statis piše saopštenje koje je poslao na sve adrese osim na onu sa koje mu je pružena mogućnost da kaže sve što mu je na duši.

Najprije, Statis tvrdi da se radi o "takozvanom" Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore, iako se radi o legalno i transparentno registrovanoj NVO. To je kao da za Statisa kažemo da je takozvani Crnogorac, iako je crnogorsko državljanstvo dobio sasvim legalno, odlukom premijera.

Statis kaže da se protiv njega ne vodi nikakav  krivični postupak u ili van SAD-a. Što je vjerovatno tačno, jer CIN-CG to nigdje i nikad nije tvrdio.

Nadalje, Statis tvrdi da Vijesti indirektno žele dokazati da je on lično ili poslovno povezan sa slučajem koji se u SAD vodi protiv Pola Pua, što apsolutno nije istina. Vijesti apsolutno ništa nisu pokušale dokazati, samo su prenijele tekst koji je - na jednak način i pod istim uslovima - bio dostupan njegovim novinarima na stranici www.cin-cg.me. Tamo ne piše da je on svjedok ili okrivljeni u tom postupku, a kako je to neko nevješt crnogorskome jeziku prenio našem uglednom sugrađaninu.

Napisano je, a Statis to potvrđuje, da su on i uhapšeni kockar prijatelji. Napisano je da FBI-u nije jasno kako je Petros Statis imao mogućnost da pristupi sistemu Interpola i provjeri naloge za hapšenje. Ne radi se tu ni o kakvoj insinuaciji, nego o jasno izrečenom stavu FBI-a u priloženom dokazu broj 41, na stranici 226. Na engleskom jeziku ta rečenica, koju je napisao agent FBI-a Justin I. Nwadiashi, glasi: "It is unknown how Petros was able to obtain  access to the Interpol system to check for arrest warrants".

Ono što FBI-u nije jasno, u svom je saopštenju objasnio Statis. Rekao je da je jednostavno pogledao stranicu www.interpol.int. Rekli smo već, CIN CG ne misli da je Statis neka starleta, pa sigurno zna ili je u stanju pročitati jasnu napomenu na toj stranici da su na internetu dostupne samo one potjernice koje su zemlje članice odobrile da budu javne. One tajne su dostupne samo "autorizovanim" službenicima Interpola i zemalja članica. Osim toga, u svojoj sms prepisci sa svojim  prijeteljem i poslovnim partnerom Statis kaže: "kasno je u Evropi a rano je u Aziji... Nema nikakvog Interpolovog naloga u sistemu za njega, barem ne u Evropi... Nema naloga u sistemu azijskog Interpola za PP...". No sajt Interpola nema svoju lokalnu verziju, nema radno vrijeme, pa ovaj pokušaj našeg junaka da se naruga FBI-u i svima koji u tu instituciju vjeruju, nije baš uspio.

Tu su i Statisove riječi: "U 9 sati po lokalnom vremenu (1,5 sati) će abdejtovati sistem i moći će da provjere za bilo kakav novi signal". Zar neko ko samo posjećuje stranicu  "www.interpol.int" može da ima te podatke? Naravno da ne, običan građanin nikako ne može znati kad će Interpol poslati novi signal (potjernicu), osim ako nema neku tajnu (nepoznatu) vezu sa tim zaposlenim u toj policijskoj instituciji ili u nekoj od zemalja članica.

Braneći se od jasnih i lako provjerljivih činjenica, Statis sve svodi na medijsku konkurenciju kako bi banalizovao sve ono što je CIN-CG otkrio. No, ni Pobjeda ni Dnevne novine nijesu konkurencija Vijestima baš ni u kom pogledu. Ovi mediji se uglavnom obraćaju državnim službenicima i članovima vladajućih partija, a Vijesti najširoj čitalačkoj publici. Pobjeda glavninu svojih oglasa dobija od javnih ustanova,  institucija državne ili lokalne vlasti, dok Vijesti svoj novac moraju zaraditi na tržištu. Nije jasno kako se finansiraju Dnevne novine, i gospodin Statis će imati priliku da to objasni ako se CIN time bude bavio u budućnosti.

Da su htjeli, da su smjeli, njegovi su mediji mogli prenijeti tekstove CIN-CG kao što su to učinile Vijesti. Mogu to učiniti i naknadno, da bi ono malo građana znalo na što se Statisovo saopštenje odnosi.

Portal Analitika