NATO

EP: Sve NATO članice da aktivno podrže učlanjenje Crne Gore

Evropski parlament poziva sve članice Alijanse, a posebno zemlje EU koje su u tom vojno-političkom savezu, da aktivno podrže učlanjenje Crne Gore u NATO kako bi se osigurala veća bezbjednost Jadrana i ojačala regionalna bezbjednost, navodi se u nacrtu rezolucije o kojoj će EP raspravljati na sjednici u Strazburu 11. marta, piše Pobjeda. Nacrt rezolucije poslanika Čarlsa Tanoka, nakon usvojenih amandmana, objavljen je juče na sajtu te institucije.
EP: Sve NATO članice da aktivno podrže učlanjenje Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora se dokumentom poziva da problem razgraničenja sa Hrvatskom riješi sporazumno i bez odlaganja.

“Ukoliko dogovor o zajedničkom rješenju izostane, EP poziva da se spor riješi na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, u skladu sa principima međunarodnog prava”, navodi se u rezoluciji.

Naša zemlja se poziva da riješi sva otvorena pitanja sa susjednim državama što je prije moguće, u pregovaračkom procesu.

“Potrebno je brzo riješiti problem razgraničenja sa Hrvarskom, BiH, Srbijom i Kosovom”, navodi se u rezoluciji.

Ocijenjeno je da je politička volja ključna za postizanje i održavanje suštinskog napretka u borbi protiv korupcije i organzovanog kriminala, koja predstavlja “lakmus papir” za nezavisnost, efikasnost i profesionalnost pravosudnog sistema. Kako se navodi, EP je zabrinut zbog pretjeranog uticaja na nezavisnost pravosuđa, posebno kod izbora i napredovanja sudija i tužilaca. Takođe, EP je zabrinut što nema ozbiljnijeg napretka u kažnjavanju slučajeva ratnih zločina.

“EP je zabrinut što je, uprkos značajnim finansijskim resursima koje vlasti dobijaju od međunarodnih donatora, ostvaren samo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, koja je prijetnja funcionisanju i stabilnosti demokratskih institucija”, navodi se u Tanokovom nacrtu rezolucije, u koji je uvrštena i preporuka da se otvore arhive tajnih službi.

Nedavno održane lokalne izbore, kako se navodi, obilježile su optužbe za izborne manipulacije.

“EP naglašava da ovi slučajevi moraju biti istraženi i, gdje bude neophodno, krivično gonjeni od strane nadležnih institucija”, navodi se u rezoluciji.   

 
 
 
Portal Analitika