Svijet

NATO i Rusija ponovo razmjenjuju optužbe

Visoki zvaničnici NATO-a i Rusije razmijenili su optužbe koje su podsjetile na hladnoratovsku retoriku.
NATO i Rusija ponovo razmjenjuju optužbe
Portal AnalitikaIzvor

Najviši američki civilni zvaničnik Alijanse, zamjenik generalnog sekretara Aleksandar Veršbou rekao je da "ljuta, revizionistička Rusija" nastoji da povrati uticaj u Evropi, između ostalog ponovo silom crtajući granice kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Veršbou je na konferenciji za novinare u Letoniji rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da "pretvori Ukrajinu u propalu državu, i suzbije i diskredituje alternativne glasove u Rusiji, kako bi spriječio ruski 'Majdan'".

Pod Putinom je Rusija razvila "novi oblik hibridnog ratovanja, kombinujući vojno zastrašivanje, prikrivene intervencije, tajno dostavljanje oružja i oružanih sistema, ekonomsko ucjenjivanje, diplomatsku dvoličnosti i medijske manipulacije s otvorenim dezinformisanjem", rekao je Veršbou.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je rekao da Zapad pokušava da nametne svoju volju drugima i da predstavlja Rusiju kao neprijatelja.

On je kritikovao odluku NATO-a o uspostavljanju komandnih i kontrolnih centara u baltičkim zemljama i u još tri članice u Istočnoj Evropi, ocjenjujući da je to jasan znak da Alijansa gleda na Rusiju kao što je gledala na Sovjetski Savez.

Antonov je rekao da je na nedavnoj konferenciji o bezbjednosti u Minhenu bio zapanjen "ludačkim, paranoidnim" govorom o ruskom vojnom jurišu.

"Zapadne zemlje prave nove linije podjele. Rusije je odabrana da bude meta", rekao je on.

Antonov je dodao da su "članice NATO-a iskoristile situaciju na jugoistoku Ukrajine kao izgovor za odustajanje od diplomatskog jezika" i za približavanje ruskoj granici, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

"Alijansa je našla šansu da otkrije novi život, kao feniks. Svi su razmišljali ko će biti prijetnja pošto je nestao Sovjetski Savez. Sada imaju lijepu priliku da prikažu Rusiju kao neprijatelja", rekao je Antonov.

Izvor: b92.net

Portal Analitika