Svijet

Rotšild upozorava: Stanje u svijetu gore nego ikad

Svijet se sada suočava sa većom opasnošću nego krajem Drugog svjetskog rata. Nezaposlenost prijeti evropskom blagostanju, a haos guta Bliski istok, upozorava Džejkob Rotšild
Rotšild upozorava: Stanje u svijetu gore nego ikad
Portal AnalitikaIzvor

Svjetski BDP razočarao je nejednakom stopom rasta u 2014. godini nakon šest godina monetarnih stimulansa i izuzetno niskih kamatnih stopa, rekao je predsjednik RIT Capital Partnersa.

On se osvrnuo i na procjene na berzama. Kako ocjenjuje, vrijednost papirnog novca je srozana jer su države nastojale da se takmiče generišući rast na štetu svojih valuta.

Euro i juan su u protekloj godini oslabili za više od 12 odsto u odnosu na američki dolar.

"Pored turbulentne ekonomske pozadine suočeni smo sa geopolitičkom situacijom koja je možda opasnija od bilo koje druge koji smo imali od Drugog svjetskog rata. Haos i ekstremizam na Bliskom istoku, širenje ruske agresije i nezaposlenošću oslabljena Evropa zbog uglavnom, nesprovođenja strukturalnih reformi u mnogim zemljama članicama EU“, rekao je 78-ogodišnji biznismen.

Ipak, ova procjena nije toliko sumorna poredeći je sa prognozom iz prethodne godine. Tada je ovaj bankar smatrao da će usporavanje rasta kineske privrede i moguće precjenjivanje vrijednosti akcija biti najveći izazovi u svijetu.

Rotšild vjeruje da ulaganje u akcije i dalje može biti dobra odluka investitora uprkos nultom ili čak negativnom prinosu od obveznica.

On je pozitvno ocijenio to što većina kompanija transparentno prijavljuje profite veće od prognoziranih zajedno sa stabilnim rastom primanja.

"U Evropi, kombinacija jačeg eura, agresivnog programa kvantitativnih olakšica i prinosa od hartija od vrijednosti, može voditi čak i većim vrijednostima akcija“, rekao je bankar u svojoj izjavi.

Inače, od trgovine rijetkim novčićima sa evropskim krunisanim glavama 19. vijeka, preko vješte kupovine britanskih dionica nakon bitke kod Vaterloa do finansiranja američkih čeličana, naftaških kompanija i želejznica, Rotšildovi su danas krajnje diskretno upleteni u raznovrsne poslove širom svijeta.

RIT Capital Partners kotira se na Londonskoj berzi od 1988. godine. Otada je kompanija udvostručila svoju neto vrijednost imovine kao i vrijednost akcija.

Izvor: b92.net

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Slobodan Gluščević
06.03.2015. 19:58

Pazi on se zabrinuo?

0
0