Svijet

Finska razmišlja o ulasku u NATO

Predsjednik finske vlade Aleksander Stub izjavio je danas da Finska, koja ima 1300 kilometara dugu granicu s Rusijom, ne bi trebala da isključi mogućnost da u iduće četiri godine zatraži prijem u NATO.
Finska razmišlja o ulasku u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Ruske vazdušne i pomorske aktivnosti u Sjevernom moru, te proruska pobuna na istoku Ukrajine podstakli su raspravu o članstvu u NATO-u uoči izbora u aprilu.

No, ulazak Finske u Savez sasvim bi sigurno loše primila Rusija kojoj je najviše odgovarao neutralan status te države tokom Hladnog rata.

"Ne bih rekao da će se članstvo Finske dogoditi u bliskoj budućnosti", rekao je Stub koji podržava članstvo, na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Vrlo je važno da u mandatu buduće vlade ne isključimo mogućnost zahtjeva za primanje u NATO... I drugo, bilo bi korisno da imamo analizu koristi i štete od mogućeg članstva", dodao je Stub.

Prema njegovim riječima, takav bi eventualni zahtjev trebao da dobije podršku javnosti.

Prema anketi lista Halsingin, za ulazak u NATO je 27 posto, a protiv 57 posto Finaca. Takođe, 61 posto ispitanika drži da se prijetnja Rusije Finskoj povećala.

Izvor: index.hr

Portal Analitika