Politika

VUČINIĆ: Radnička partija za prava običnog čovjeka

Radnička partija (RP), nova politička stranka u Crnoj Gori, biće posvećena “običnom čovjeku” i zasnovana na ljevičarskim idejama pravde, solidarnosti i jedinstva, saopšteno je na predstavljenju partije. Poslanik Demokratskog fronta (DF) Janko Vučinić kazao je da će se stranka boriti za oslobađanje države od “mafijaškog režima” i stvaranje prostora za slobodnu i poštenu političku borbe.
VUČINIĆ: Radnička partija za prava običnog čovjeka
Portal AnalitikaIzvor

„Radnička partija se osniva da se bori za prava običnog čovjeka, njegove porodice i dostojanstvo kojeg je režim uništavao, pljačkao i ponižavao svih ovih godina“, rekao je Vučinić navodeći da će RP djelovati u sklopu DF.

On je kazao da su pozvani da se priključe stranci svi koji hoće pošteno i časno da žive od svoga rada.

Kako je objasnio, za ostvarivanje zadatih ciljeva boriće se svim demokratskim sredstvima, uključujući proteste kao najubojitije oružje.

„Bićemo u stalnoj revolucionarnoj borbi za ostvarivanje boljeg, humanijeg i pravednijeg društva i to ćemo raditi dok ne dobijemo državu društvenog blagostanja i socijalne pravde“, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, boriće se za radnička prava koja su ugrožena. “Oni koji su držali vlast svih ovih godina vratili su sve nas zajedno stotinu godinu unazad kad je radnik tretiran kao roba i eksploatisan kao mašina“, rekao je Vučinić. On tvrdu da se radnici izrabljuju do iznemoglosti, šikaniraju i ponižavaju.

"Oni koji su nas za ovih 25 godina opljačkali, sada izigravaju velike privrednike i kapitaliste i hoće da naša djeca nadničare i budu njihove sluge“, smatra Vučinić.

On je rekao da je jedan od razloga osnivanja te partije činjenica da je Crnoj Gori potrebna reindustrijalizacija, nova radna mjesta i pokretanje proizvodnje.

„Potrebno je zaustaviti dalju rasprodaju naših društvenih dobara i prirodnih bogatstava“, kazao je Vučinić.

On smatra da vlast ne smije da sprovede više nijednu privatizaciju, jer je, kako je naveo, u svim privatizacijama bilo korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala, a završavalo se stečajnim postupcima i protjerivanjem radnika.

„Druga tačka programa partije je revizija javnog duga, jer je država zaduživana na račun koruptivnih ugovora, a te dugove ne treba da vraćaju građani Crne Gore već da odgovaraju oni koji su to uradili“, rekao je Vučinić.

Kako je dodao, potrebno je usvojiti Zakon o ispitivanju porijekla imovine i Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Vučinić je poručio da je potrebno vratiti u državno vlasništvo preduzeća Elektroprivreda i Telekom i nacionalizovati fabrike u stečaju kao što su Kombinat aluminijuma u Podgorici, Gornji Ibar u Rožajama, Uljarski kombinat u Bijelom Polju, Obod na Cetinju i htp Boka u Herceg Novom.

Kako je naveo, Zakon o autoputu treba proglasiti nevažećim i raskinuti ugovor o kreditu sa Exim bankom.

„Hoćemo da vratimo radniku dostojanstvo i sigurnost, mladim ljudima budućnost i sigurno zaposlenje, a penzionerima miran i podnošljiv život“, zaključio je Vučinić.

 

MINA

Portal Analitika