Svijet

Bajrami postali zvanični praznici u državnim školama u Njujorku

Njujork će postati prvi veliki grad koji će zatvoriti javne škole tokom dva najsvetija muslimanska praznika, kazao je u srijedu gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.
Bajrami postali zvanični praznici u državnim školama u Njujorku
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nekoliko okruga u zemlji, uključujući Masačusets, Mičigen i Nju Džerzi, u posljednjih nekoliko godina uvrstili su u svoje praznične kalendare muslimanske praznici Ramazanski i Kurban-bajram.

De Blazio, demokrata koji je obećao tolerantniji Njujork, opisao je politiku koja počinje u narednoj školskoj godini kao pitanje pravednosti. U svijetlu terorističkih napada u Evropi i nasilja na Bliskom istoku ova odluka iznenadila je mnoge.

Za muslimanske aktiviste koji su proveli godine pokušavajući podići politički profil, najava gradonačelnika je uzeta kao značajna pobjeda i pokazatelj da su uspjeli.

"Priznavanje ovih praznika je znak da muslimani imaju ulogu u političkom i društvenom sistemu Amerike", rekao je Ibrahim Huper, portparol Vijeća za američko-islamske odnose.

Najmanje šest školskih okruga na nacionalnom nivou, uključujući Kembridž, Masačusets, Dirborn, Mičigen, Burlington, Vermont, Paterson, Saut Brunsvik i Njujork kao vid priznanja zatvoriće škole za vrijeme dva glavna muslimanska praznika.

Prema istraživanju Univerziteta Kolumbia, blizu 10 posto učenika i studenata u javnim školama su muslimani.

Prethodni gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg odbacio je ovu ideju rekavši da je potrebno da školarci više vremena provode u učionici.

Blazio je rekao da je kao kandidat za gradonačelnika obećao da će zatvoriti škole za vrijeme trajanja dva muslimanska praznika, te da će to obećanje i ispuniti.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.