Društvo

CRVENI ALARM: Primorje pod vodom, odroni, na sjeveru snijeg

Zavod za hidrometerologiju i seizmologiju Crne Gore za danas je objavio crveni meteoalarm, zbog jake kiše koja pada u južnom i centralnom dijelu i snijega na sjeveru. Gradovi na primorju su pod vodom, na sjeveru pada snijeg, a više puteva je zatvoreno, zbog odrona i padavina. Od sinoć području Herceg-Novog pаlo je 135 litаrа kiše po metru kvаdrаtnom, na Žabljaku su izmjerena 102 centimetra snijega.
CRVENI ALARM: Primorje pod vodom,  odroni, na sjeveru snijeg
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima Hidrometeorološke stаnice od 21 sаt sinoć do jutros nа području Herceg-Novog pаlo je 135 litаrа kiše po metru kvаdrаtnom, što je nаjvećа količinа pаdаvinа zаbilježenа ove zime u tom gradu.

..

Odvodni kаnаli ne mogu dа prihvаte ovoliku količinu vode pа su ulice i trgovi uglаvnom preplаvljeni. Dijelovi mаgistrаle tаkođe su pod vodom,  javlja Radio Herceg Novi.

..

Rаdnici Komunаlno-stаmbenog od jutros su nа terenu . Imаli su tri intervencije u Igаlu. Uprаvo su dobili poziv dа se formirаo potok kod hotelа “Delfin ” u Bijeloj gde će njihove ekipe intervenisati, kao i kod Centrа bezbijednosti čije su prizemne prostorije poplаvljene.

Istovremeno na putnom pravcu Herceg Novi - Risan, zbog odrona, obustavljen je saobraćaj za sve kategorija vozila.

Zbog alarmantne situacije predsjednik opštine Nikola Gojković sazvao je hitan sastanak kriznog štaba kako bi se što prije otklonili problemi na terenu, a na sastanak je pozvan i razrješeni načelnik službe spašavanja Branko Mitrović, prenosi Radio Jadran.

..

U čitavoj opštini brojni su problemi zbog začepljenih kanala koji ne mogu da prime ogromne količine atmosferskih voda.

Trgovi, kao i magistrala i sporedni putni pravci su pod ogromnim količinama vode, pa su radnici Stambeno komunalnog preduzeća već imali i 3 intervencije u Igalu. Problematično je bilo i na Njivičkom putu, gdje je u pomoć pritekla mehanizacija firme "Krušo niskogradanja", gdje je došlo do velikog odrona. U Meljinama ispred marketa Voli se stvorilo veliko vodeno jezero, a u Igalu ima i poplavljenih kuća.

Kiša je uzrokovala probleme i u Tivtu, ekipe komunalnog preduzeća vrlo brzo su sanirale posljedice i apeluju na građane da ne odlažu otpad u odvodne kanale i potoke.

..

Zbog velikih padavina sobraćaj se odvija usporeno na svim putevima u Boki. Meteorolozi nаjаvljuju slаbljenje pаdаvinа tek tokom noći.

Hidrometeorološki zavod juče je izdao crveni meteo alarm koji ukazuje na opasnost od obilnih padavina koje mogu da ugroze imovinu i ljudske živote.

Tivat: Spremno dočekali nevrijeme

Vremenske nepogode u Tivtu, radnici Komunalnog DOO dočekali su spremni, a tehnički direktor Tonko Lukšić, ističe da se na saniranju posljedica uveliko radi.

Tivat: Tokom noći kiša nije stajala (Foto Radio Tivat) Tivat: Tokom noći kiša nije stajala (Foto Radio Tivat)

"Tokom noći kiša nije stajala, stanje je nezgodno i trudimo se da smanjimo štetno.Djelovali smo na poziciji potoka u Gornjoj Lastvi gdje je voda plavila okolne objekte i sprječili smo štetu. Kod pumpe Ina rješili smo problem, gdje je otpad začepio jedan odvod, a nadamo se da ćemo uskoro riješiti i probleme u Kalimanju. Strašno veliki problemi nastaju zbog otpada i molio bih građane da ga ne bacaju u potoke i kanale", rekao je Lukšić, prenosi Radio Tivat.

Vatrogasna jedinica je pripravna, a prema riječima Draga Kordića šefa tivatske službe za zaštitu i spasavanje, nije bilo većih intervencija.

Na Žabljaku metar snijega

U Crnoj Gori jutros najviše snijega ima na Žabljaku, gdje je izmjereno 102 centimetra. U Kolašinu je izmjereno 19, Šavniku 12, Andrijevici i Pljevljima sedam centimetara.

U Plavu, Bijelom Polju i Plužinama visina snijega je pet centimetara, a Rožajama i Beranama dva.

Najniža temteratura jutros je u osam sati izmjerena je na Žabljaku, - 3 stepena, a najviša u Baru 13 stepeni. (Portal RTCG, Radio Jadran)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.