Svijet

KASPAROV: Povećajte izolaciju Putina i naoružajte Ukrajinu

Jedan od lidera ruske opozicije i nekadašnji šahovski šampion svijeta Gari Kasparov založio se juče u govoru u američkom Senatu da SAD i ostatak svijeta da povećaju izolaciju predsjednika Vladimira Putina i naoružaju Ukrajinu.
KASPAROV: Povećajte izolaciju Putina i naoružajte Ukrajinu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Ne može se pregovarati s karcinomom. Kao karcinom, Putin i njegova elita moraju se odstraniti", izjavio je nekadašnji svjetski prvak u govoru u Senatu.

Pet dana nakon ubistva opozicionog političara Borisa Njemcova u Moskvi, Kasparov je naglasio svoju žalost za pokojnim prijateljem i kolegom.

"Boris Njemcov ubijen je jer je mogao biti ubijen. Putin i njegova elita smatraju da nakon 15 godina na vlasti mogu sve učiniti, više nema crvene linije", kazao je on na engleskom pred američkim parlamentarcima.

Gasparov je poslanicima nadležnim za spoljnu politiku govorio zajedno sa nekadašnjim gruzijskim predsjednikom Mihailom Šakašvilijem, pri čemu su obojica upozoravali Amerikance da Putin planira da se "proširi" i da bi moralo da bude zaustavljen. 

Putin je u međuvremenu ubistvo Njemcova nazvao "sramotom".

Američko parlamentarno saslušanje bilo je službeno posvećeno "ruskoj agresiji u istočnoj Europi" i stanju u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika