Društvo

KCCG: Na liječenju sedmoro oboljelih od gripa, dvoje kritično

U Kliničkom centru Crne Gore zbog virusa gripa hospitalizovano je sedam osoba, od koji su dvije životno ugrožene, pošto je juče primljena je još jedna osoba sa komplikacijama uzrokovanim virusom gripa, piše Dan.
KCCG: Na liječenju sedmoro oboljelih od gripa, dvoje kritično
Portal AnalitikaIzvor

- U KCCG trenutno se liječi šest odraslih osoba i jedno dijete kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripa. Dvoje se nalazi na intenzivnim jedinicama - saopšteno je tom listu iz KCCG.

Od prošle nedjelje su u KCCG zabranjene posjete bolesnicima zbog sprečavanja širenja gripa.

Načelnik Infektivnog odjeljenja beranske bolnice Milovan Živković kazao je Danu da je u tom gradu povećan broj oboljelih od gripa. On je rekao da se izabranim ljekarima dnevno javlja od pet do deset pacijenata sa simptomima tog virusa.

- Na Infektivnm odjeljenju imamo tri pacijenta sa potvrđenim gripom, a jednu pacijentkinju smo uputili u KCCG zbog toga što joj se pogoršalo stanje, a riječ je o hroničnom bolesniku. Iz Ministarsta zdravlja su nam preporučili da u slučaju težih osnovnih oboljenja šaljemo nalaze na laboratorijska ispitivanja - rekao je Živković.

U Crnoj Gori ovih dana su potvrđeni i laboratorijskih slučajevi tzv. svinjskog gripa ili podtipa AH1. Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da su kod pacijenata irisutni virusi AH1, AHZ i B, i da je od 10. januara do 1. marta zabilježeno 98 laboratorijski potvrđenih slučajeva influence virusa gripa A i B. Ukupno je, kako su kazali, registrovano 1.202 slučaja sa simptomima gripa.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić rekao je juče da zdravstveni sistem radi kao da je proglašena epidemija.

- Kako broj oboljelih raste, sistem sam reaguje i podiže svoje aktivnosti. Od ukupnog broja evidentiranih osoba sa gripom, njih 400-500 je iz Podgorice - precizirao je on.

Takođe je naveo da je zbog toga povećan broj opservacija, količina ljekova i da je komunikacija sa Institutom za javno zdravlje redovna.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.