Region

ŽIŽEK: Hrvatska je primjer novog mračnog srednjeg vijeka u Evropi

U velikom intervjuu koji je dao za američki kulturni časopis "LA Review of Books" slovenački filozof Slavoj Žižek osvrnuo se i na Hrvatsku, navevši je kao primjer novog mračnog srednjeg vijeka koji prijeti cijeloj Evropi, prenosi T portal.
ŽIŽEK: Hrvatska je primjer novog mračnog srednjeg vijeka u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

Česti zagrebački gost, filozof svjetskog glasa poznat po tome da nema dlake na jeziku i nikoga ne štedi u svojim analizama i opservacijama, zamjera Hrvatima sakupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice i "fundamentalistički pokret protiv gej brakova".

Sa Žižekom je razgovarao poljski intelektualac Slavomir Sjerkovski, osnivač pokreta istočnoevropskih liberalnih intelektualaca "Politička kritika" (Krytyka Polityczna). Slovenca je pitao o posljedicama napada na "Šarli ebdo" (Charlie Hebdo), situaciji u Ukrajini i, naravno, stanju kapitalizma, a Hrvatska je spomenuta u kontekstu razgovora o Ukrajini.

Sjerkovski upitao Žižeka da prokomentariše optužbe savremene ljevice da ukrajinskom politikom dominiraju nacionalisti.

- Ukrajinska nacionalistička desnica – koja je inače više marginalna od Marin le Pen u Francuskoj ili Faražovog UKIP-a u Britaniji – dio je šire priče koja se danas događa od Balkana do Skandinavije, od SAD-a do Izraela, od Afrike do Indije: prijeti nam novi mračni srednji vijek, u kojem će eksplodirati etničke i vjerske strasti, dok će oslabiti vrijednosti prosvjetiteljstva. Ove strasti su i prije vrebale u mraku, ali ono što je sada drugačije jeste njihovo javno izražavanje bez ikakvog stida. Usred 2013. godine, događala su se dva velika protesta u Hrvatskoj, zemlji u dubokoj ekonomskoj krizi, s visokom stopom nezaposlenosti i dubokim osjećajem očaja među stanovništvom: sindikati su se mobilizovali oko prava radnika, dok su desničarski nacionalisti započeli protestni pokret protiv korištenja ćiriličnih slova na javnim zgradama u gradovima sa srpskom manjinom. Prva inicijativa je na glavni zagrebački trg dovela nekoliko stotina ljudi, dok je druga - ona za potpisivanje zahtjeva za referendum - uspjela da mobilizuje stotine hiljada ljudi, isto kao i kada je bila riječ o fundamentalističkom pokretu protiv gej braka. Važno je da prepoznamo tu etičku regresiju kao naličje eksplozije globalnog kapitalizma – u pitanju su dvije strane istog novčića - izjavio je Žižek.

Dalje je dodao kako zbog ukrajinske krize treba ozbiljno shvatiti mogućnost Trećeg svjetskog rata i upozorio na ignorisanje ekonomskih promjena koje će stvoriti TISA (Trade in Service Agreement) - trgovinski sporazum o kome trenutno pregovaraju 23 članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO), među kojima je i Evropska unja.

- TISA i slični sporazumi su odlični indikatori toga kako stojimo s demokratijom. Ključne odluke o našoj ekonomiji se pregovaraju i sprovode u tajnosti, pa se uspostavljaju koordinate za neograničenu vladavinu kapitala. Na taj način smanjuje se prostor za donošenje odluka demokratski izabranih političara, a politički proces se sve više bavi temama prema kojima je kapitalizam ravnodušan, poput kulturnih ratova - rekao je Žižek.

Izvor: T portal

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
07.03.2015. 21:05

Možda je "netaktično" i "prenaglašeno", ali nije daleko od istine.

1
0
K Klara
05.03.2015. 23:13

Daj Žižek ne lupaj gluposti....kakav mračni srednji vijek?? zar doista misliš da sve što je imalo desno da je odmah strava, panika i zulum?? ajd onda reci a što bi bilo to kad ljevičari pakiraju Hrvate u Vrapče pod sumnjivim dijagnozama, samo zato npr. jer su se na FB zamjerili ministru unutar. posl.? Kad je to ono bilo kad se protivnike sustava pakiralo u ludnice? 19. stoljeće? 18. možda? Eh, vidiš to se u RH dešava SADA, u 21. stoljeću. Prouči malo priču (imaš nekoliko recentnih slučajeva, mediji otkrili..sad kreće istraga, frka, panika). I onda ti lupetaš o mračnom srednjem vijeku. Ma daj, odjebi. I btw. sramota je da svoj intelekt i znanje (jer, to, priznajem, imaš) zloupotrebljavaš tako olako i dijeliš etikete jednoj državi. Sramotno.

0
0
A Anonimno-745942421
05.03.2015. 10:52

Kompanjero Žižek šaraj malo,nemoj samo po Evropi.Eto u SAD na Srednjem zapadu i na jugu ima fanatika koliko i u Kalifatu i naoružani su kao i ISIL..O ubijanju crnaca od strane policije da ne pričamo.Dva puta su izvodili Nacionalnu gardu na demonstrante.Human Rights Watch ni da pisne a nije se oglašavala ni Vanja a ni Gorjanc-Prelević.

0
0