Region

Glavaš se vraća u pritvor

Osuđeni za ratne zločine protiv srpskih civila Branimir Glavaš vraća se u istražni pritvor, javila je večeras Hrvatska televizija.
Glavaš se vraća u pritvor
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pozivajući se na nezvanične, ali pouzdane informacije, HTV je javila da je Vrhovni sud prihvatio žalbu zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva, preinačio rješenje Županijskog suda i ponovno odredio istražni zatvor za Glavaša.

Vrhovni sud naložio je policiji da Glavaša odvede u zatvor u Remetincu. Odluka je navodno donijeta u ponedjeljak, a danas je dostavljena sudu.

Glavaš je nedavno, poslije više od pet godina provedenih u zatvoru, pušten iz mostarskog zatvora pošto je Ustavni sud nedavno poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi.

U zatvoru u BiH je završio pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobjegao u susjednu državu, čije državljanstvo, uz hrvatsko, ima.

Protiv njega je na snazi provostepena presuda kojom je zbog zločina u Osijeku, u slučajevima poznatijim kao "Selotejp" i "Garaža" osuđen na deset godina zatvora, ali je vanraspravno vijeće suda u Zagrebu odbilo zahtjev tužilaštva da mu ponovo odredi istražni zatvor.

Glavaš je osuđen za ubistva više srpskih civila.

Portal Analitika