NATO

NATO: Dogovor iz Velsa ostaje na snazi

NATO podržava značajan progres koji je Crna Gora ostvarila na putu reformi, a posebno našu konstruktivnu ulogu u regionu zapadnog Balkana, saopšteno je Televiziji Crne Gore u sjedištu Alijanse, a povodom posljednjeg stava predsjednika Francuske Fransoa Olanda da bi proširenje NATO-a trebalo stopirati.
NATO: Dogovor iz Velsa ostaje na snazi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz sjedišta NATO-a su Televiziji Crne Gore rekli da su upravo danas, u Briselu, predstavili odluke koje su osnova politike otvorenih vrata, a ona se zasniva upravo na individualnom napretku svake od država koja teži članstvu.

Iz Alijanse poručuju da bi dogovor iz Velsa, trebao da ostane na snazi, te da nastavljaju intezivirani i fokusirani dijalog sa Crnom Gorom do kraja godine, kad će ministri vanjskih poslova odlučiti o pozivnici za članstvo.

Politika otvorenih vrata i snažna posvećenost evroatlanskim integracijama partnera, koji žele da se priključe Alijansi ostaju na snazi što je potencirano na posljednjem samitu u Velsu, navodi se u odgovoru na pitanja TVCG iz sjedišta NATO-a.

Zamoljeni da prokomentarišu posljednji stav francuskog predsjednika Fransoa Olanda, da bi proširenje NATO-a trebalo stopirati, iz Alijanse su odgovorili da dogovor iz Velsa ostaje na snazi.

"NATO podržava značajan progres koji je Crna Gora počinila na putu reformi i njene konstruktivne uloge u regionu zapadnog Balkana, prepoznajući napredak Crne Gore na putu ka članstvu u NATO-u. Alijanse se saglasila da otvori intezivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom. Ministri vanjskih poslova procjeniće napredak Crne Gore najkasnije do kraja 2015. godine, kad će odlučiti da li će i pozvati da se pridruži Alijansi”, poručuju iz NATO-a

Iz sjedišta Alijanse podsjećaju da sve što su lideri NATO-a dogovorili na samitu u Velsu kad je proširenje Alijanse u pitanju i dalje važi.

"Vrata NATO-a ostaće otvorena i u svim evropskim demokratijama koje dijele vrijednosti naše Alijanse, koje su voljne i sposobne da ispune odgovornosti i obaveze članstva. Mi potvrđujemo našu jaku posvećenost evroatlanskim integracijama, partnera koji žele da se priključe Alijansi , prosuđujući svakog od njih po sopstvenim zaslugama. Odluka o proširenju su na samom NATO-u . Mi ohrabrujemo partnere da se pripreme za članstvo, nastavićemo da nudimio političku i praktičnu podršku njihovim naporima”, navodi se u odgovorima iz sjedišta Alijanse.

Portal Analitika