NATO

ŽURIĆ: Pitanje NATO-a riješiti u parlamentu

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić bio je gost „Građanskog sata“, u organizaciji podgoričkog Centra za demokratsku tranziciju, koji je juče održan u velikoj sali Opštine Bijelo Polje.
ŽURIĆ: Pitanje NATO-a riješiti u parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Žurić je govorio na temu „Nato integracije i njihov značaj za Crnu Goru, prednosti i rizici članstva, značaj komunikacije lokalne uprave sa građanima u procesu informisanja javnosti o integracijama“.

Žurić smatra da bi pitanje ulaska Crne Gore u NATO trebalo riješiti u parlamentu, jer je to pitanje gdje se ni jedan dio državnosti Crne Gore ne prenosi na nekog drugog, što nije slučaj kada je u pitanju Evropska unija, iako u javnom mnjenju postoji veća podrška članstvu EU, nego NATO integracijama, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

"Članstvo u NATO donosi ogromne ekonomske efekte. To pokazuje onaj kratki period poslije učlanjenja svakoj državi koja postane nova članica. Logično je i ko iole poznaje kretanje kapitala i afinitete onih koji ga investiraju da je investitoru najbitnije da je kapital bezbjedan, pa tek onda kako će se on oploditi na toj bezbjednoj destinaciji. To je nešto što direktno utiče na interesovanje investitora. Kada vas prepozna da se nalazite na mapi koju podrazumijeva NATO savez, koji osim 28 članica ima još 22 zemlje kroz Partnerstvo za mir i 15 kroz druge različite programe, gdje imate gotovo 70 najznačajnijih država koje su na neki način implementirane i uključene u ovaj Savez i kada se nalazite na toj mapi možete reći da ste ravnopravan član u društvu civilizovanih država i naroda i onda ste apsolutno jednako interesantan region i za investicije i jednako interesantna turistička destinacija, kazao je predsjednik Žurić. On je, takođe, kazao da je vladavina prava uslov bez kojeg Crna Gora ne bi mogla napredovati na putu prema evroatlanskim integracijama, ali da, kada je to u pitanju gotovo zaokružena priča, pogotovo sa onim što institucionalno čini državni sistem u toj oblasti", kazao je Žurić.

On smatra da usvajanje zakona koji podrazumijevaju reformu bezbjedonosnih službi i sistem odbrane da smo na pragu da zaokružimo kompletnu priču po pitanju zadataka koje smo dobili i da poziv ili ne pozivanje u ovoj godini može biti samo proizvod makropolitičkih i globalnih događaja na koje ćemo teško moći da utičemo.

"Ako se realno i racionalno sagledaju stvari, mislim da će Crna Gora prije Samita iduće godine, da će na kraju ove godine dobiti poziv i biti punopravna članica NATO Alijanse", kazao je Žurić.

Govoreći o istraživanju javnog mnjenja skraja prethodne godine o podršci građana za članstvo u NATO sa 35 odsto, odnosno najvećoj izmjerenoj podršci članstva od 46 odsto u martu prošle godine, predsjednik Žurić je kazao da su brojke relativne i zavisi ko ih radi i na koji način ih tumači.

"Kada je u pitanju podrška, treba naznačiti da su mnoge države u trenutku stupanja u NATO Alijansu imale manju podršku nego što je kod naših građana ona bila prisutna u protekloj godini. Smatram da je broj onih koji su protiv članstava u NATO dostigao svoj maksimalan iznos, da se može razgovarati i značajno mijenjati odnos onih koji su za NATO integracije i onih koji su uzdržani ili nemaju svoj stav i da će se taj broj prelivati iz jednog razmišljanja u drugo i da ćemo u tom procesu pronaći i rješenje koje će značiti odluku o samom pristupanju", kazao je predsjednik Žurić i naglasio da je spoljno politički strateški cilj političke strukture koje konstruišu Vladu nekoliko proteklih izbornih ciklusa evropske i transatlanske integracije.

"Ako neka politika konstantno dobija podršku iz jednog u drugi proces, nekada sa varijacailama od jednog ili dva procesa, a ta politika upravo počiva na ovim vrijednostima o kojima govorimo, po meni je to dovoljno utemeljenje da ta ta ista struktura koja kreira Vladu predloži to, a da se Parlament izjasni u tom pravcu" kazao je Žurić, ističući da on pitanje evropskih i evroatlanskih integracija smatra vrhunskim spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore, jer NATO Alijansa nije samo vojni savez nego i par ekselans politički savez.

On je istakao da je Bijelo Polje bilo veoma aktivan učesnik i domaćin raznih spiking tura po pitanju evroatlanskih integracija.

"Učestvovali smo na sve načine koji su se nama činili adekvatnim tokom ovog procesa. Imali smo i događaje na kojima su gosti bili ambasadori različitih država, različite nevladine organizacije kao medijatori tih skupova i mi smo sami nekoliko puta u proteklim godinama organizovali plenume sa sličnom tematikom", kazao je Žurić.

Predsjednica CDT-a Milica Kovačević je istakla da je od velike važnosti da se razgovori o NATO integracijama dešavaju na lokalnom nivou, van Podgorice.

"Mislimo da je ovaj gogađaj  veoma značajan i interesantan za građane Bijelog Polja, u cilju razmjene mišljenja na ovu temu" kazala je Kovačević.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
v veliki getsbi
05.03.2015. 09:56

"Parlamentarci"- kako ih ti zoveš, nijesu "volja" građana (bar ovi aktuelni), nego sramota i zastiđe ove Crne Gore. Dokazana fela. Pogledaj tu galeriju likova. Stidim ih se i sramota me je što su oni takvi (iako ih ja nisam birao), ali u Boga se uzdam da će jednog dana u te klupe sjesti lj u d i !!!! A tebi kažem da stišaš emocije, smiriš igru, spustiš loptu, duboko uzdahneš, popiješ čašu hladne vode (dobro je i sa šećerom) i napokon shvatiš da CG n i k a d a neće ući u NATO!!!! Sve najbolje ti želi - veliki getsbi. (a nikada te ne bih nazvao crnogorskim neofašistom - a trebao bih zbog tvog gornjeg "komplimenta")

2
5
Z Za malog Koriolana
05.03.2015. 09:10

Mali primitivni četničiću u što se sve pretvaraš žalosni otpadniče zar , parlamentarci nijesu volja građana.Tako će na kraju i biti na tvoju veliku žalost bijedni Koriolane,pobijediće kao i uvijek Crna Gora i ući u N A T O.

20
0
v veliki getsbi
05.03.2015. 07:13

Porota za slučaj NATO su s v i građani države Crne Gore jer se to svakog i ponaosob direktno tiče. Ovo je sudbinsko pitanje najvećeg kalibra i države i pojedinca i o njemu moraju da odlučuju osnovni konstituenti društva -građani. Tako je po Ustavu i po zakonima. Sve ostalo bi bila v e l e i z d a j a države. Smiješno je da one korumpirane marionete i prodane duše i pomisle da mogu to uraditi. Mogli bi ličnu babovinu i crnom đavolu uvaliti - ali državu - ne!!!! Uostalom narod ih nije poslao da sjede i dižu ruke za NATO (onda kada im narede šefići-glavonje) već da radfe ono što oni neće da rade, a očigledno nijesu ni sposobni (osim na jeziku - bijedni demagozi).

3
4