Društvo

Živko Andrijašević na čelu Savjeta za visoko obrazovanje

U prostorijama Ministarstva prosvjete, danas je održana konstitutivna sjednica Savjeta za visoko obrazovanje u trećem sazivu, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Živko Andrijašević na čelu Savjeta za visoko obrazovanje
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodilac Ministarstva prosvjete prof. dr Sanja Vlahović, ministarska nauke, pozdravila je članove Savjeta i izrazila uvjerenje da će novoformirani Savjet svojim stručnim radom doprinijeti daljem unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja.

Predsjednik Savjeta, prof. dr Živko Andrijašević, istakao je da članove u naredne četiri godine očekuje puno posla, posebno imajući u vidu nove nadležnosti Savjeta i izazove sa kojima će se u svom radu susretati. U ostvarenju tog cilja imaće stručnu i administrativno tehničku podršku Ministarstva prosvjete. Imajući u vidu da su novim Zakonom o visokom obrazovanju Savjetu date veće obaveze  u odnosu na prethodna dva saziva, jasno je da će i obim posla Savjeta tim biti veći.

Predsjednik u predstojećem periodu očekuje nastavak dobre saradnje sa ustanovama visokog obrazovanja i drugim releveantnim institucijama, kao i njihovu podršku na unapređenju sistema visokog obrazovanja. 

Činjenica da su projektom Svjetske banke planirane aktivnosti koje se odnose na davanje podrške Savjetu i kontinuiranu edukaciju članova u cilju praćenja novih trendova u obezbjeđenju kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovnaja, doprinijeće da kvalitet rada Savjeta bude još bolji u smislu uspostavljanja tješnjih veza i razmjene iskustava sa sličnim institucijama i tijelima u Regionu i šire.

Vlada je, u skladu sa članom 12 Zakona o visokom obrazovanju,  na sjednici od 12. februara 2015. godine, donijela Rješenje o imenovanju  članova Savjeta  za visoko obrazovanje, kao tijela koje je odgovorno za praćenje i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Tom odlukom za članove Savjeta izabrani su:

1. Prof.dr Živko Andrijašević, Univerzitet Crne Gore, predsjednik,

2. Prof.dr Dragan Vukčević, Univerzitet Donja Gorica,

3. Prof.dr Ranko Lazović, Univerzitet Crne Gore,

4. Prof. dr Danilo Nikolić, Univerzitet Crne Gore,

5. Prof.dr Dragoljub - Bato Janković, Univerzitet Mediteran;

6. Prof. dr Rade Ratković, Fakultet za biznis i turizam, Budva;

7. Prof .dr Andjelko Lojpur, Univerzitet Crne Gore;

8. Prof .mr Janko Ljumović, Univerzitet Crne Gore;

9. Dr Svetozar Savić, »13. Jul – Plantaže« A. D. Podgorica;

10. Velimir Mijušković, Privredna komora Crne Gore;

11. Mubera Kurpejović, Ministarstvo prosvjete;

12. Dražen Gazivoda, Studentski parlament Univerziteta Crne Gore i

13. Marija Radunović, Studentski parlament Univerziteta Donja Gorica.

Nadležnosti Savjeta, propisane Zakonom su, između ostalog da analizira stanje i dostignuća u visokom obrazovanju i daje stručne prijedloge Ministarstvu i Vladi Crne Gore; daje mišljenje na prijedlog strategije razvoja visokog obrazovanja; propisuje uslove i kriterijume za izbor u akademska zvanja; daje mišljenje o visini sredstava za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i studenata na tim ustanovama za svaku studijsku godinu i studenata na programima od javnog interesa na privatnim ustanovama; sprovodi postupak akreditacije studijskog programa i izdaje sertifikat o akreditaciji studijskog programa; izdaje sertifikat o reakreditaciji ustanove visokog obrazovanja na osnovu izvještaja o reakreditaciji i rangira ustanove visokog obrazovanja po metodologiji rangiranja ustanova u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Savjet svoje zaključke, preporuke, mišljenja i izvještaje tijela objavljuje na svojoj web stranici Savjeta www.svo.gov.me

Novina koju je donio Zakon o visokom obrazovanju u oblasti eksterne provjere kvaliteta je da u postupku reakreditacije evaluaciju ustanove vrši inostrana akreditaciona agencija za obezbjeđivanje kvaliteta. Odluku o angažovanju agencije, nakon sprovedenog javnog poziva, donosi Ministarstvo uz prethodno pribavljeno mišljenje Savjeta.

Inostrana akreditaciona agencija vrši evaluaciju ustanove na osnovu sopstvenih standarda za evaluaciju ustanova ili standarda za evaluaciju ustanova koje donosi Savjet, u skladu sa standardima za evaluaciju ustanova u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika