Zanimljivosti

Koliko je lizova potrebno da se oliže lizalica?

Tim američkih naučnika pokušao je da sazna koliko je lizova potrebno da bi se olizala lizalica.
Koliko je lizova potrebno da se oliže lizalica?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Većina nikada ne stigne da do kraja oliže svoju lizalicu, već krene da je gricka nakon samo nekoliko lizova. Znak nestrpljenja? Vjerovatno jeste, ali sasvim opravdan ako se uzme broj lizova koji je potreban da bi ova mala poslastica nestala sa štapića, smatraju istraživači sa Njujorškog Univerziteta.

Oni su posmatrali kako se lizalice tope u kontaktu sa tekućom vodom, a rezultate svog istraživanja objavili su u časopisu Journal of fluid mechanics.

Tokom testova, koristili su lizalice različitih oblika i veličina koje su potapali pod jednak mlaz vode, dok je cio postupak sniman kamerama.

Bilo da su okruglog, spljoštenog ili cilindričnog oblika, sve lizalice bi se istopile na isti način.

Naime, istraživači su ustanovili da je potrebno oko 1.000 lizova da bi se apsorbovao jedan centimetar slatkiša. S ozbirom da lizalica u prosjeku ima 2,5 centimentra u prečniku, zaključili su da je treba liznuti 2.500 puta da bi se potpuno istopila.

Šalu na stranu, naučnici tvrde da bi ova tehnika mjerenja mogla da bude od koristi u hemijskoj i farmaceutskoj industriji za procjenu rastvorljivosti supstanci ili u proučavanju erozije stijena pod uticajem morske vode.

Izvor: b92.net;  foto: index.hr

Portal Analitika