Svijet

Francuska na meti žestokih kritika boraca za ljudska prava

Francuska se našla na meti žestokih kritika boraca za ljudska prava jer nije uvela jasnu zabranu fizičkog kažnjavanja djece.
Francuska na meti žestokih kritika boraca za ljudska prava
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vijeće Evrope kritikovalo je francuske zakone koji zabranjuju fizičko zlostavljanje djece jer nisu dovoljno jasni i precizni, a isto tako ni obavezujući. Francuska zabranjuje nasilje nad djecom, ali isto tako omogućava roditeljima "pravo disciplinovanja" koje nije precizno definisano zakonom.

U posljednjih nekoliko godina, francuski zastupnici su neuspješno pokušali da izmijene zakon i preciziraju zakon o zabrani fizičkog kažnjavanja djece, u čemu do sada nisu dobili podršku vlade. Francuska bi mogla da se suoči sa institucionalnim sankcijama ukoliko ne izvrši izmjene ovog zakona.

Komentarišući kritike Vijeća Evrope, francuska ministarka Laurence Rossignol rekla je da nema potrebe da se donese precizniji zakon protiv fizičkog kažnjavanja djece, te dodala da se lično zalaže za odgoj djece bez korišćenja nasilja. Rossignol je istakla da Francuska ima zakone koji zabranjuju loše postupanje prema djeci.

Prema anketi iz 2007. godine 87 odsto roditelja u Francuskoj tuče svoju djecu.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika