Društvo

Numanović: Nema uslova za proglašenje epidemije

U Crnoj Gori nema uslova za proglašenje epidemije gripa, rekao je rukovodilac Ministarstsva zdravlja Suad Numanović.
Numanović: Nema uslova za proglašenje epidemije
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da li je brojod 1,2 hiljade oboljelih dovoljan da epidemija bude proglašena, on je kazao da "jedan od kriterijuma postoji".

"Ali da bi se epidemija na nacionalnom nivou proglasila osim toga moraju da postoje i ostali parametri, a to su povećan procenat mortalilteta, povećan broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i ostalih komplikacija koje prate grip“, kazao je Numanović, prenosi MINA.

On je podsjetio da osim Podgorice, Nikšića, Cetinja i Rožaja u ostalim gradovima nema povećanog broja oboljelih od gripa.

„Ako budu ispunjeni svi uslovi epidemija se može proglasiti i na teritoriji opštine“, kazao je Numanović, koji je danas posjetio Dom zdravlja u Podgorici.

On je pozivao građane da ne borave u zatvorenim prostorijama, da ih provjetravaju, da peru ruke, i da se oni koji se nalaze u rizičnoj grupi vakcionišu.

„Treba sve da uradimo da bi se broj obljelih sveo na najmanju mjeru, jer je grip pojava prisutna svake godine u većem ili manjem obimu“, apelovao je Numanović.

Na pitanje novinara da li ima pojave svinjskog gripa, Numanović je kazao da je to samo jedan vid gripa i da broj oboljelih od tog tipa gripa nije značajan.

„U pitanju je svega nekoliko slučajeva oboljelih od svinjskog gripa“, kazao je Numanović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, je kazao da zdravstveni sistem podiže kvalitet usluge u odnosu na broj slučajeva oboljelih.

„Što se zdrastvenog sistema tiče on radi kao da je epidemija proglašena“, objasnio je Kavarić.

On je kazao da je povećan broj opservacija, količina ljekova i da je komunikacija sa Institutom za javno zdravlje redovna.

Izvor: Mina

Portal Analitika