Svijet

Najpopularniji njemački kancelar Helmut Šmit ponovo napisao knjigu

Nekadašnji njemački kancelar socijaldemokrata Helmut Šmit (96) je u svojoj novoj knjizi pod radnim naslovom ''Što sam još htio da kažem'' priznao, prvi put javno, da je varao svoju pokojnu suprugu Loki, sa kojom je zajedno proveo u braku 68 godina.
Najpopularniji njemački kancelar Helmut Šmit ponovo napisao knjigu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

''Imao sam vezu sa jednom drugom ženom'', napisao je Šmit, citira magazin ''Štern'' djelove njegove knjige, a mediji kažu da je ostalo u magli kada je to Šmit radio.

Odnos prema toj ženi je očito bio blizak, pošto je Šmitu njegova supruga Loki ponudila razvod, prenose mediji i navode da je riječ o jednoj partijskoj drugarici iz Socijaldemokratske stranke (SPD) na čiju sahranu je prije dvije godine Šmit došao.

Knjiga izlazi iz štampe ove godine, na petu godišnjicu smrti Loki Šmit prenose mediji, koja je u 91. godini preminula u porodičnoj kući u Hamburgu.

Njen ''recept'' za dug i uspješan brak bio je jednostavan.

''Mi smo mogli jedno s drugim uvijek lijepo da pričamo i, takođe, da se svađamo'', govorila je Loki Šmit, za koju štampa piše da je bila više od supruge kancelara.

Bračni par Šmit ima jednu ćerku Suzanu, koja je novinarka u Londonu.

Šmit, peti je po redu njemački kancelar (1974-1982), i sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, često sa cigaretom, premda je pušenje u Njemačkoj skoro ''protjerano''.

On sada starački mudro, bez straha, kritikuje i Evropsku uniju i kancelarku Angelu Merkel i Rusiju i govori o mnogim temama, poput ''kapitalizma, kao ptice grabljivice'', američkog špijuniranja, ekonomske krize.....

O Šmitu, koji je nedavno na univerzitetu u Atinu dobio počasni doktorat, 24 po redu, čime se uvrstio u rekordere po tituli ''Dr'', socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Njemačkom sa demohrišćanima, kancelarke Merkel, već i sami Njemci govore da je Šmit najznačajniji kancelar u poslijeratnoj istoriji države.

''Sigurnost, umjesto poduhvata''- mogao bi biti moto, zbog koga su mu Njemci ukazali poštovanje, kao najznačajnijem njemačkom kancelaru.

Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podijelio je prije nekoliko godina šesto mjesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi ''ElitePartner.de'', po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika