NATO

ĐUKANOVIĆ: Olandova izjava nije revizija politike NATO proširenja

Premijer Milo Đukanović poručio je da Crna Gora sigurno korača ka Evropskoj uniji i NATO-u I da će poziv za vojni savez dobiti krajem ove godine.
ĐUKANOVIĆ: Olandova izjava nije revizija politike NATO proširenja
Portal AnalitikaIzvor

Na skupu koji je organizovala Američka privredna komora "Crna Gora-otvoreno sa premijerom", Đukanović je rekao da u stavu francuskog predsjednika Fransoa Olanda nije prepoznao namjeru da se politika proširenja NATO-a revidira pozivom Crnoj Gori. Podsjetio je da je važan dio sadržajnog razgovora sa Olandom bila upravo ambicija Crne Gore da tokom ove godine dobije poziv za NATO.

„Veoma respektujemo da Crna Gora nije sama na planeti i da sve što se događa na geopolitičkom planu opredjeljuje nešto što su važne globalne politike, uključujući politiku proširenja NATO-a“, kazao je Đukanović, ističućí da je NATO "veoma odgovorno saopštio svoj plan u Kardifu", koji znači da do kraja 2015. godine ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a procijene da li je Crna Gora ispunila tražene uslove za upućivanje poziva.

Đukanović smatra da je na samitu u Kardifu napravljen propust što Crnoj Gori nije upućen poziv za članstvo

“Može to biti naš subjektivan sud, ali sud zajednice čiji dio želimo da budemo je da ove godine moramo dodatno da radimo kako bismo krajem 2015. dobili poziv za članstvo. Crna Gora veoma vrijedno radi na ispunjavanju uslova i veoma optimistično očekujemo poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO do kraja 2015. Nijesmo iz stavova Olanda niti bilo kog drugog visokog zvaničnika zemalja članica NATO-a preoznali namjeru da se revidira taj dio poltike NATO-a, vezano za proširenje, pozivom Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

 
 
 
Portal Analitika