Abiznis

Dogovorena razmjena eksperata i posjeta stočara regiji Valonija

Drugog dana radne posjete Briselu ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović susreo se sa ministrom poljoprivrede Valonije Reneom Kolanom. Na sastanku je dogovorena razmjena eksperata i posjeta crnogorskih farmera Valoniji tokom jula ove godine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Naši poloprivrednici biće u prilici da posjete i Školu sira i pogledaju modele uvezivanja poljoprivrede i turizma.
Dogovorena razmjena eksperata i posjeta stočara regiji Valonija
Portal AnalitikaIzvor

Kolan je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Ivanovićem, ističući da je veoma važno da ministri poljoprivrede razgovaraju o budućnosti te oblasti u svojim zemljama.
„Važno je znati probleme poljoprivrednih proizvođača u obje zemlje, ali i da vidimo šta možemo da uradimo kako bi poboljšali neka rješenja u budućnosti. Mislim da je, na primjer, turizam  dobro rješenje za mnoge poljoprivredne proizvođače kod nas u Valoniji, kao i u Crnoj Gori“, ocijenio je Kolan.

Prema njegovim riječima, sastanak sa crnogorskim ministrom je početak tješnje saradnje koja će početi već sa posjetom crnogorskih poljoprivrednika tog regiji.

„Poljoprivreda je važna oblast u ekonomijama Belgije i Crne Gore. Zato je važno da razmjenjujemo iskustva i sarađujemo. Pozvao sam poljoprivredne proizvođače iz Crne Gore da posjete Valoniju, kontaktiraju sa našim proizvođačima, da razmjene iskustva u rješavanju problema. To će značiti i našim poljoprivrednim proizvođačima, jer je vrlo važno da znaju šta je moguće i šta drugačije u drugim zemljama“, rekao je Kolan, dodajući da je Ivanoviću uputio i zvaničan poziv da posjeti jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u Evropi koji se održava u Valoniji.

U Federalnoj Agenciji za bezbjednost hrane Belgije ministar je razgovarao sa direktorom te institucije Hermanom Diriksom i tom prilikom se upoznao sa sistemom kontrole hrane, procjene rizika, laboratorijskih analiza, uloge inspekcija u belgijskom sistemu bezbjednosti hrane. Dirks je istakao značaj centralizovanog načina kontrole i bezbjednosti hrane kao osnovnog preduslova funkcionisanja cjelokupnog sistema. Dogovorena je saradnja na ekspertskom nivou, u oblasti jačanja zakonodavnog okvira i izradi zajedničkih projekata. Dirks je istakao da su imali vrlo plodotvoran sastanak na kome je crnogorskoj strani predstavljen sistem bezbjednosti hrane u Belgiji, kao i da je trasiran put dalje saradnje sa Crnom Gorom u toj oblasti.

U Agenciji za uzgoj stoke u Sineju Ivanović je razgovarao sa generalnim direktorom Kristoferom Bokarom i profesorom veterinarske medicine na fakultetu u Liježu Paskalom Leruom. Oni su prezentovali rezultate genetskog istraživanja u saradnji sa Univerzitetom za veterinu u Liježu na kojem je razvijena lokalna rasa goveda Belgian Blue, poznata po izuzetno visokom stepenu produktivnosti mesa i mlijeka. Dogovorena je posjeta crngorskih stočara, trening i obuka veterinara.

„Čast nam je što smo imali priliku da ugostimo delegaciju iz Crne Gore, na čelu sa ministrom poljoprivrede. Cilj nam je bio predstavimo napore različitih uzgajivača stoke da zajedno rade na stvaranju rase stoke sa potencijalom koji odgovara zahtjevima korisnika, ali i proizvođačima u smislu ostvarenja većih prihoda. Dobro je što za rezultat imamo nešto što odgovara i lokalnom tržištu, ali i izvoznim“, rekao je Bokar.

Sa direktorom Regionalne asocijacije za zdravlje i identifikaciju životinja - Arsia Markom Lombom naš ministar je razgovarao o modelu identifikacije životinja zasnovanom na principu sledljivosti po kojem je Belgija prepoznata u Evropi.

“Uz pomoć ovog sistema smanjujemo mogućnost izbijanja bolesti životinja, efikasnog lociranja i suzbijanja u slučaju pojave određenih bolesti” izjavio je Lomba.

Portal Analitika