Politika

Poslanici DPS-a predložili izmjene Krivičnog zakonika

Demokratska partija socijalista DPS predložila je izmjene Krivičnog zakonika, kojim su predviđene zatvorske kazne za crnogorske državljane koji direktno ili na drugi način učestvuju u inostranim ratištima, prenosi Mina.
Poslanici DPS-a predložili izmjene Krivičnog zakonika
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prethodne zakonske izmjene na ovu temu, koje predložila Vlada, poslanici nijesu usvojili 26. februara, jer je DPS u paketu sa kažnjavanjem plaćenika u Krivični zakonik predložila zatvorsku kaznu za poslodavce koji ne plate obavezne socijalne doprinose zaposlenima u iznosu iznad hiljadu eura.

Američka ambasadorka Margaret Ujehara je na skupu o nasilnom ekstremizmu u Budvi rekla da je razočarana što izmjene Krivičnog zakonika nijesu usvojene i pozvala poslanike da to urade na sljedećoj sjednici.

Izmjene zakona sada su predložili poslanici Mevludin Nuhodžić, Obrad Stanišić, Marta Šćepanović i Milorad Vuletić, koji su zatražili da se o tome raspravlja po skraćenom postupku.

Prema tom prijedlogu, lice koje protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuje, regrutuje, priprema, organizuje, rukovodi, prevozi ili organizuje prevoz ili obučava pojedinca ili grupu ljudi u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama kazniće se zatvorom od dvije do deset godina.

“Ko otputuje radi pridruživanja ili učestvovanja, pridruži se ili učestvije u stranoj oružanoj formaciji koja djeluje izvan Crne Gore, pojedinačno ili u organizovanim grupama, kazniće se od šest mjeseci do pet godina zatvora”, kaže se u obrazloženju.

Za one koji neposredno ili preko treće osobe nude, daju, obezbjeđuju, traže, prikupljaju ili prikrivaju finansijska sredstva, fondove, materijalna sredstva i opremu koja je u cjelini ili djelimično namijenjena za izvršenje ovih djela predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

“Ko javno poziva i podstiče druge na izvršenje ovih djela kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina zatvora”, kaže se u predloženom zakonu.

Portal Analitika