Društvo

ROGANOVIĆ: Alkohol je legalna droga

Alkoholizam je danas veoma rasprostranjena bolest. U našem mentalitetu je da nam alkohol služi i u dobru i u zlu i svi u kućama imamo više alkoholnih nego bezalkoholnih pića, kazala je za Skala radio dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici.
ROGANOVIĆ: Alkohol je legalna droga
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Alkoholizam je bio u drugom planu u odnosu na drogu, ali se sada ponovo vraćamo ovom problemu, jer je u cijelom svijetu primijećeno da je alkohol u ekspanziji, a stručnjaci kažu da je alkohol postao legalna droga.

U Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti odavno postoji odjeljenje za liječenje alkoholizma koje je  imalo 28 kreveta i tada su se na ovom odjeljenju liječile i žene.

“Međutim, od 2006. godine ovo odjeljenje je prepolovljeno na dvije jedinice, za liječenje zavisnika od droge i za liječenje od alkoholizma, koje ima 12 kreveta i stalno je puno. Više nema mogućnosti da se primaju žene već se samo bave liječenjem alkoholizma kod muškaraca”, objašnjava dr Roganović.

“Na liječenje sve više dolaze mlađi ljudi, što je i dobro i loše. Dobro je zato što dolaze na vrijeme, da bi se upoznali sa svojom bolešću, jer tada kada su mladi oni imaju kapacitete da kažu NE ovoj pošasti i to treba da bude za čitav život. Loše je naravno, što već u ranoj mladosti postaju zavisni od alkohola”, navodi doktorka.

“Prosjek pacijenata na odjeljenju za alkoholizam je od 35 do 45 godina, mada dolaze i mladići od 23 godine ali i stariji od 60 godina. Terapija alkoholizma je visoko zahtjevna i uključuje intelektualni, psihološki kapacitet, kako bi pacijent bio očuvan i shvatio zašto ne treba da pije alkohol do kraja života. Po ocjeni stručnjaka, bilo bi dobro da pacijenti na liječenju ostanu oko 3 mjeseca. Poslije prve tri nedjelje oni polažu ispit iz oblasti  bolesti zavisnosti i ukoliko ga polože onda mogu kući na vikend. To su probni, terapijski vikendi gdje se obnavlja odnos sa porodicom, poslom, itd, a potom se pacijent ponovo vraća na liječenje koje je najoptimalnije tri mjeseca”, kaže dr Roganović.

Ona podsjeća na potrebu klubova liječenih alkoholičara kojih je bilo u našoj sredini oko desetak u kojima su se nalazili liječeni alkoholičari.

Na žalost, sada su se kod nas ti klubovi ugasili, a u Hrvatskoj ih je oko 700, u Italiji oko 3 hiljade.

U Psihijatrisjkoj bolnici u Dobroti su odlučili da na odjeljenju za alkoholizam osnuju socio-terapijsku grupu liječenih alkoholičara.

Svake srijede  u 17  sati ranije liječeni alkoholičari dolaze na psiho terapiju i to čak iz Bijelog Polja, Podgorice, Nikšića, kazala je dr Roganović.

Skala Radio

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Slobodan Gluščević
04.03.2015. 17:33

Alkohol nije alkaloid pa nije ni driga. Istina zavisnost od akohola liči na zavisnost od opojnih sredstava, ali su pio prirodi različita.

0
0