Društvo

ROGANOVIĆ: Alkohol je legalna droga

Alkoholizam je danas veoma rasprostranjena bolest. U našem mentalitetu je da nam alkohol služi i u dobru i u zlu i svi u kućama imamo više alkoholnih nego bezalkoholnih pića, kazala je za Skala radio dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici.
ROGANOVIĆ: Alkohol je legalna droga
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Alkoholizam je bio u drugom planu u odnosu na drogu, ali se sada ponovo vraćamo ovom problemu, jer je u cijelom svijetu primijećeno da je alkohol u ekspanziji, a stručnjaci kažu da je alkohol postao legalna droga.

U Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti odavno postoji odjeljenje za liječenje alkoholizma koje je  imalo 28 kreveta i tada su se na ovom odjeljenju liječile i žene.

“Međutim, od 2006. godine ovo odjeljenje je prepolovljeno na dvije jedinice, za liječenje zavisnika od droge i za liječenje od alkoholizma, koje ima 12 kreveta i stalno je puno. Više nema mogućnosti da se primaju žene već se samo bave liječenjem alkoholizma kod muškaraca”, objašnjava dr Roganović.

“Na liječenje sve više dolaze mlađi ljudi, što je i dobro i loše. Dobro je zato što dolaze na vrijeme, da bi se upoznali sa svojom bolešću, jer tada kada su mladi oni imaju kapacitete da kažu NE ovoj pošasti i to treba da bude za čitav život. Loše je naravno, što već u ranoj mladosti postaju zavisni od alkohola”, navodi doktorka.

“Prosjek pacijenata na odjeljenju za alkoholizam je od 35 do 45 godina, mada dolaze i mladići od 23 godine ali i stariji od 60 godina. Terapija alkoholizma je visoko zahtjevna i uključuje intelektualni, psihološki kapacitet, kako bi pacijent bio očuvan i shvatio zašto ne treba da pije alkohol do kraja života. Po ocjeni stručnjaka, bilo bi dobro da pacijenti na liječenju ostanu oko 3 mjeseca. Poslije prve tri nedjelje oni polažu ispit iz oblasti  bolesti zavisnosti i ukoliko ga polože onda mogu kući na vikend. To su probni, terapijski vikendi gdje se obnavlja odnos sa porodicom, poslom, itd, a potom se pacijent ponovo vraća na liječenje koje je najoptimalnije tri mjeseca”, kaže dr Roganović.

Ona podsjeća na potrebu klubova liječenih alkoholičara kojih je bilo u našoj sredini oko desetak u kojima su se nalazili liječeni alkoholičari.

Na žalost, sada su se kod nas ti klubovi ugasili, a u Hrvatskoj ih je oko 700, u Italiji oko 3 hiljade.

U Psihijatrisjkoj bolnici u Dobroti su odlučili da na odjeljenju za alkoholizam osnuju socio-terapijsku grupu liječenih alkoholičara.

Svake srijede  u 17  sati ranije liječeni alkoholičari dolaze na psiho terapiju i to čak iz Bijelog Polja, Podgorice, Nikšića, kazala je dr Roganović.

Skala Radio

Portal Analitika