NATO

DEDOVIĆ: Olandova poruka se ne odnosi na Crnu Goru

Poruka francuskog predsjednika Fransoa Olanda o proširenju NATO-a, upućena je državana koje tek namjeravaju da apliciraju za članstvo, a Crna Gora je ispunila sve obaveze i spremna je za dobijanje pozivnice, smatra izvršni direktor ALFA Centra Aleksandar Dedović.
DEDOVIĆ: Olandova poruka se ne odnosi na Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Oland je, nakon susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kazao da Francuska smatra da bi zahtjeve zemalja za članstvo u NATO-u trebalo odbiti, jer Alijansa sada ne bi trebalo da se širi.

Dedović je podsjetio da je prije dva mjeseca Gornji dom francuskog Parlamenta na čelu sa predsjednikom Žerarom Larseom dao nedvosmislenu crnogorskim aspiracijama za punopravno članstvo u NATO-u i da je parlamentarnoj Skupštini Saveza upućeno pismo snažne preporuke.

„Izjavu francuskog predsjednika može tumačiti kako god ko hoće, ali je jasno da se radi o poruci onim zemljama koje tek imaju namjeru da apliciraju za članstvo, a Crna Gora je uglavnom ispunila sve obaveze i spremna je za dobijanje pozivnice iz Brisela“, kazao je Dedović agenciji MINA.

On je kazao da se analizirajući širenje NATO-a kroz istoriju, može zaključiti da su u velikom broju slučajeva bezbjednosne prilike u svijetu i geopolitička dešavanja uticale na dinamiku svakog proširenja.

Prema njegovim riječima, najvažnija od svih da je činjenica da je proces, odnosno reforme u različitim oblastima društva od ogromnog značaja za državu i građane.

„A da dobijanje pozivnice samo još jedno ohrabrenje da kao društvo postajemo odgovorniji i demokratski zreliji. Novi izazovi na evroatlantskom putu nastavljaju se i poslije toga", rekao je Dedović.

On je zaključio da je razlog za dodatni optimizam snažna podrška sa svih adresa koje u svom društvu žele slobodnu i demokratsku Crnu Goru.

Portal Analitika