Svijet

Eksplozija u rudniku u Ukrajini, 30 poginulih

Više od 30 rudara je poginulo u eksploziji u najvećem rudniku uglja u Donbasu, Zasjadko, javio je "Rojters". Agencija se poziva na izjavu Vladimira Cimbaljenka, čelnika komiteta za tehnički nadzor u rudnicima u "Donjeckoj Narodnoj Republici".
Eksplozija u rudniku u Ukrajini, 30 poginulih
Portal AnalitikaIzvor

Cimbaljenko je rekao da se uklanjaju otrovni gasovi iz rudnika, koji se nalazi blizu Donjecka, kako bi spasilačke ekipe dospjele do epicentra eksplozije, navodi britanska agencija, prenosi Tanjug.

"Prema preliminarnim informicijama, više od 30 ljudi je poginulo. Spasioci još nisu stigli do mjesta eksplozije, uklanjaju otrovni gas i potom će sići dolje", rekao je Cimbaljenko.

Ranije danas ruski Tas prenio je izjavu predstavnice Ministarstva za vanredne situacije DNR Julijane Bedilo da je u eksploziji poginuo jedan rudar, da je 14 ranjeno a da je pod zemljom blokirano 73 njih.

Prema njenim riječima, moguće je da je eksplodirala smjesa gasa i vazduha.

RIA Novosti navodi da je Bedilo rekla da se eksplozija "nije dogodila zbog artiljerijske paljbe". Ta agencija navodi da je 157 rudara napustilo rudnik, 14 njih sa povredama i opekotinama.

Prema informacijama pres službe Konferederacije slobodnih sindikata Ukrajine, u trenutku nesreće nalazilo se u rudniku 207 rudara.

 

Portal Analitika